SIRBİSTAN’ın katil Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, ülkesinde her alan üzerinde kontrolü sağladığı gibi aynı zamanda medyaya da hakim. Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS), Voyvodina Özerk Bölgesi (RTV) televiyonu ve özel olan “Prva”, “b92”, “Pink”, “Happy” teleziyonları Twitter profillerinde artık Sırbistan hükümetiyle işbirliği yapan medya. “Politika”, “Informer” ve “Kurir” gibi Sırbistan’da en yüksek tiraja sahip gazeteler benzer durumdadır.

VATANDAŞLARIN GÖRÜŞÜ ÖNEMLI DEĞİL!

Twitter’a göre, hükümetle ilgili medya, “devleti, mali kaynaklar üzerindeki siyasi baskı yoluyla dolaylı veya doğrudan yazıları kontrol eden medyadır.” Twitter, kullanıcılara daha nesnel bir bağlam sağlamak için medyayı etiketlemeye başladı. Çeşitli kuruluşlardan gelen raporlar Sırbistan’ı, medyanın Aleksandar Vuçiç’in partisi Sırbistan İlerleme Partisi’nden (SNS) yana olduğu bir ülke olarak tanımlıyor. ODIHR, 2020 seçimleriyle ilgili raporunda, “çoğu medya kuruluşunun, seçmenlerin hesap verebilirlik veya farklı görüşler talep etmesine izin vermeden hükümet politikalarını desteklediğini” söyledi.

Vuçiç’i eleştiren tek medya
HESAP Verebilirlik ve Şeffaflık Merkezi (CRTA), yaptığı bir izleme sonucunda basında çıkan haberlerin yüzde 90’ının iktidar partisini kapsadığını ortaya çıkardı. Cumhurbaşkanı Vuçiç, siyasi haberlerin yüzde 40’ını aldı. Twitter tarafından devlet bağlantılı olarak etiketlenmeyen medya, kaynakları sınırlı olmasına rağmen, yıllar boyunca hükümeti eleştiren Danas gazetesinin yanı sıra kablolu televizyon istasyonları N1 ve Nova S’tir.
Editör: TE Bilisim