CNN International ' Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu 1 trilyon dolarlık minerallerin üzerinde oturuyor' başlığı ile okurlarına sunduğu haber ile gündemi değiştirdi.

20 yıllık ABD işgalinden sonra, pazar günü başkent Kabil'e girerek fiilen ülkenin yönetimini ele geçiren Taliban, ülkenin büyük bölümüne hakim olmuş durumda.

MİNARALLERİN DE SAHİBİ OLDU

Sadece 10 günde hükümet güçlerini yenerek başkenti ele geçiren Taliban, yalnızca Afganistan topraklarına sahip olmadı. O Toprakların altındaki 1 trilyon dolar değerindeki minerallerin de sahibi oldu.

CNN International'da yer alan habere göre, Afganistan dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olarak gösteriliyor. Ancak ABD'li askeri yetkililer ve jeologlar, ülkenin ekonomik durumu önemli ölçüde değiştirebilecek yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde maden yatakları üzerinde oturduğunu ortaya çıkardı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK LİTYUM YATAKLARINA SAHİP 

2010 yılında yapılan bu keşfe göre, demir, bakır ve altın gibi mineral kaynakları ülke geneline dağılmış durumda.

Aynı çalışmaya göre, Afganistan nadir toprak minerallerine de ev sahipliği yapıyor ve belki de en önemlisi, dünyanın en büyük lityum yataklarından biri burada bulunuyor.

GÖZLER ALTIN REZERVİNDE

Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından gözler Afganistan Merkez Bankası'na çevrildi. Afganistan Merkez Bankası başkanı Ajmal Ahmady Kabil ele geçirildikten sonra yurtdışına kaçtı. Ahmady, twitter hesabından yaptığı açıklamada rezervlerin çoğunun yurtdışında olduğunu ve dünyada bir çok ülkenin yaptırım listesinde bulunan Taliban'ın erişiminin zor olduğunu belirtti. 

Afganistan Merkez Bankası'nın Haziran ayında yayınladığı son finansal tabloya göre, 1.3 milyar dolarlık altın rezervi, 362 milyon dolarlık döviz nakit rezervi olmak üzere 10 milyar dolarlık toplam varlığa sahip. 1.3 milyar dolarlık altın rezervi New York Federal Rezerv Bankası'nın kasasında tutuluyor. Afganistan Merkez Bankası Başkanı Ahmady'ın sosyal medya hesabında duyurduğuna göre, Afganistan Merkez Bankası'nın 10 milyar dolarlık rezervinin 3.1 milyar dolarını ABD hazine tahvilleri oluşturuyor. 

TALİBAN REZERVLERE ERİŞEBİLECEK Mİ?

Reuters'e konuşan Biden hükümetinden bir yetkili ise Afgan devletinin ABD'de bulunan Merkez Bankası varlıklarının hiçbir şekilde Taliban'ın kullanımına sunulmayacağını açıkladı. 

ABD yetkilileri ayrıca IMF'ye 650 milyar dolarlık özel çekim hakkından Afganistan'a düşen payının kullandırılmaması çağrısında bulundu. Afganistan'a bu 650 milyar dolarlık paydan düşen miktar ise 340 milyon dolar civarında.

NE OLMUŞTU?

Öte yandan Kabil'de Taliban'ın kontrolü ele geçirmesi üzerine Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise ülkeyi terk etmiş, Batılı ülkeler vatandaşlarını ve diplomatik personelini Afganistan'dan tahliye etmeye başlamıştı.

Ayrıca Kabil Üniversitesi ve Eğitim Bakanlığı binasının kontrolünü ele geçiren Taliban, kadınların okuma ve çalışma fırsatına sahip olacağını duyurmuş, fakat Kabil'deki çoğu okul ve üniversite pazartesi günü kapalı kalmıştı.

 Bunlara ek olarak Taliban güçleri, Afganistan'ın eski hükümet yetkililerinden ve kolluk kuvvetlerinden intikam alma planlarının olmadığını da ifade etmişti.

Editör: TE Bilisim