Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan bir makalede, ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesi ve hemen ardından ortaya çıkan ‘yürek burkan insani felaketin’, Amerikan imparatorluğunun çöküşünün bir başka ispatı olduğu kaydedildi. Makalede, Afganistan’da yaşananların Beyaz Saray’ın dünyadaki durumu anlamadığını ve diğer ülkeler bir yana, kendi ülkesini bile yönetemediğini gösterdiğine vurgu yapıldı.

ABD’NİN SİLAHLARI TALİBAN’A KALDI

Makalenin yazarı, Batı’nın Doğu Asya ülkelerindeki müdahalelerinin başarısız sonuçları ve ABD’nin Ortadoğu’yu ‘yeniden inşa etme’ girişimlerinin felaketle sonuçlandığına dikkat çekerek, “Ortadoğu’da ABD’nin dokunduğu tüm ülkeler ve bölgeler şimdi tam bir kaos içinde” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlarına bile sahip çıkmıyor

ABD bırak Afganlı işbirlikçilerine sahip çıkması kendi ülkesine bile dönmek isteyen Amerikalılardan yüksek miktarda para istediği ortaya çıktı. ABD Afganistan’dan ülkelerine dönmeleri için yardım ettiği vatandaşlarına bu hizmet için 2000 dolar civarında bir ücret talep ediyormuş. 

ABD’nin eğittiği ve teçhizat sağladığı Afgan güvenlik güçlerinin çekilmesiyle Taliban’ın milyarlarca dolar değerindeki Amerikan askeri teçhizatını ele geçirdiği tahmin ediliyor. ABD medyasının derlediği bilgilere göre, Taliban’ın eline geçen teçhizat arasında Black Hawk helikopterleri ve A-29 Super Tucano saldırı uçağı bulunuyor. Sosyal medyada, Taliban savaşçılarını, M4 karabinaları ve M16 tüfekleriyle Amerikan yapımı Humvee ve zırhlı araçlarla gösteren fotoğraflar yayınlanıyor. Öte yandan Taliban’ın eline geçen küçük silahlar daha büyük endişe doğuruyor..

İNSANLIK DIŞI OLAY

Afganistan’dan tahliye için havalanan ABD’ye ait askeri kargo uçağından düşerek hayatını kaybedenlerin tüm dünyayı sarstığı görüntülerin yer aldığı tişört tasarımları tepki çekti. Taliban’ın yönetime geçmesinin ardından Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’ndan kalkan tahliye uçağının kanat ve iniş takımlarına, ülkeyi terk etmek isteyen Afganlar tırmanmıştı. Kalkıştan kısa süre sonra uçaktan düşenleri gösteren görüntüler, dünya kamuoyunda infialle karşılanmıştı. C-17 uçağından düşen Afganların siluetlerinin çizildiği tişörtler 18 avroya/12 sterline internetten satışa çıkartıldı. Üzerinde ‘Kabil Skydiving Club, Est 2021’ (Kabil Paraşütlü Atlama Kulübü) ifadeleri yer alan tişörtlere sosyal medyadan tepki yağdı. Merkezi Singapur’da olduğu iddia edilen TShirt At Low Price adlı şirketin ABD’de de bir deposu var ve tüm dünyaya internetten satış yapıyorlar.

“NATO EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR”

NATO eski Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ABD Başkanı Joe Biden’ı, Afganistan’da sorumluluktan kaçmakla ve Afgan halkını ‘kaosun’ içine atmakla suçladı. ABD ve Biden’ın büyük bir bBunun sonucu Afganistan’da her şeyin korkunç derecede yanlış yönde ilerlediğini söyleyen Jaap de Hoop Scheffer, “Şu anda havaalanına ulaşmaya çalışan Afgan kadınlar, kız çocuklar ve erkekler kurban edildi. NATO tarihinin en kötü dönemini yaşıyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim