25 Temmuz'da aldığı kararla ülkede süren eylemleri gerekçe gösteren Cumhurbaşkanı Kays, Anayasanın kendisine olağanüstü yetkiler tanıdığı 80'inci maddesini hayata geçirdiğini duyurmuştu.

Kays'ın tartışmalı kararından sonra Meclis'in çalışmaları durduruldu, milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı ve başbakan görevden alındı. Kays, devam eden yolsuzluk dosyaları için de kendisini başsavcı olarak atadı.

YETKİLER UZATILDI

Aldığı istisnai kararların sadece 1 ay boyunca geçerli olacağını söyleyen Kays, geçen süre içinde yeni başbakan atamadığı gibi planladığı yol haritasına ilişkin bir açıklama da yapmadı. Bir aylık sürenin dolmasına bir gün kala Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamayla, Kays'ın yetkilerini bir sonraki duyuruya kadar uzattığı açıklandı.

ARAP KONSEYİNDEN TEPKİ

Arap Konseyi de Said'in kararlarının süresiz uzatılmasına dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Said'in 25 Temmuz'da aldığı kararları "süresiz uzatması ve diyaloğu reddetmesi" kınanarak, Tunuslulara demokrasi ve Anayasa etrafında toplanma çağrısı yapıldı. Konseyin açıklamasında ayrıca bölgede "özgürlük karşıtı ülkelerin" planlarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuldu.

Konsey, hedefini; Arap Baharı devrimlerinin korunması, demokrasi inşası ve özgürlükleri savunmak biçiminde açıklıyor.

Editör: TE Bilisim