Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya'nın ABD ile hava üssünün geçici olarak Afganistan'da koruma arayan kişilerin Amerika'ya geçişi için kullanılması konusunda anlaştığını söylemişti.

" KABİL'DEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇOK İNSANI TAHLİYE ETMEYE ODAKLANDIK"

Maas tahliye uçaklarındaki hiçbir yerin boş bırakılmaması konusunda tüm ortaklarıyla hemfikir olduklarına işaret ederek, "Bu nedenle gelecekte, Alman vatandaşları veya bizim tarafımızdan bildirilen kişiler de ABD'nin Ramstein uçuşlarında tahliye edilebilecek" ifadelerine yer verdi. Alman Bakan ayrıca zor koşullarda Kabil'den mümkün olduğunca çok insanı tahliye etmeye odaklandıklarının da altını çizmişti.

RAMSTEIN ÜSTÜNDE BARINMA ÇADIRLARI KURULDU

Avrupa'daki en büyük ABD Hava Kuvvetleri üssü ve şu anda Taliban ilerleyişinden kaçan binlerce Afgan için bir tahliye merkezi olan Ramstein Hava Üssü, binlerce erkek, kadın ve çocuğu barındıran yoğun bir tahliye merkezine dönüştü. Üssün 12.000 kişiyi barındırabilecek kapasiteye sahip olduğu ve bölgede şuan 8.000 kişinin bulunduğu belirtildi. Kaynakların hızla  tükendiği, yiyecek ve tesis eksikliği nedeniyle sorunların yaşandığı aktarıldı.

Afganlar için, evden uzakta yeni bir hayata giden yolda ilk durak olarak ABD Hava Kuvvetleri üssü gözüküyor. Alman hükümetiyle yapılan anlaşmada,  Afganların varışlarından sonra sadece 10 gün boyunca üste kalmalarına izin verilecek.

Yarbay Simon Ritchie, "Bu sadece Afgan tahliye edilenler için bir ara istasyon" dedi.  Ritchie, "Yeni bir hayata başlamak için başka bir yere ve büyük olasılıkla ABD'ye uçmadan önce birkaç gün burada kalacaklar." ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilisim