İOS 15 ne zaman gelecek ve İOS 15 güncellemeleri neler işte en çok merak edilen bu sorunun yanıtı belli oldu. Kısa bir süre önce iOS 14.5 güncellemesini kullanıcılarına sunan Apple, önemli değişiklikler için iOS 15 üzerinde çalışıyor. İlk aşamada beta olarak sunulan yeni sürüm eksiklikleri gideriliyor. İşte konuyla alakalı tüm merak edilen soruların yanıtları...

İOS 15 ne zaman gelecek?

Apple, iPhone, iPad ve iPod touch için iOS işletim sistemi yönelik yeni güncelleme üzerinde çalışıyor. Her yıl kullanıcı kitlesine köklü değişiklikler sunan Apple, yeni güncelleme ile birlikte bir dizi yenilikler sunacak. Bu yeni nesil işletim sisteminin yani iOS 15'in Haziran ayında tanıtılması ve Eylül ayında da Apple kullanıcılarının beğenisine sunulması bekleniyor. Ancak iOS 15 bazı iPhone modellerine yüklenebilecek.

İOS 15 güncellemeleri neler?

Facetıme değişiyor

Apple geçen sonbaharda duyurduğu uzaysal ses sistemi (spatial audio) yeni iOS 15'le birlikte Facetime'a geliyor. Apple'ın görüntülü konuşma platformu Facetime'da etkileşimin gerçekliği artırılacak.

Şirketin iddiasına göre konuştuğunuz biriyle aynı odada gibi hissedeceksiniz. Konuşanın telefona konumu sizin ekranınızda bir ikon olarak çıkacak ve sesi bulunduğu pozisyona göre sürekli olarak değişecek.

Ayrıca makine öğrenmesiyle desteklenen Facetime dışarıdaki sesleri engelleyecek ve çok net bir iletişime aracılık edecek.

Son olarak FaceTime'a SharePlay adındaki bir özellik getiriliyor. Böylece biriyle konuşurken bir müzik ya da film paylaşımı yapabileceksiniz. Apple, şu anda bu özellik için Disney Plus, Hulu ve HBO Max'le iletişime geçtiklerini belirtti.

Fotoğraflar ve bildirimler değişiyor

iOS 15, grup sohbetlerinde fotoğraf paylaşımına kolaj özelliği getirilecek. Apple News bölümünde ise sizinle paylaşılan bağlantılar ayrıca listelenecek. Aynısı fotoğraflar bölümünde de olacak ve size gönderilen fotoğrafları ayrıca görebileceksiniz.

Bildirimler de yeniden tasarlandı. Gönderen kişinin fotoğrafı ya da uygulamanın ikonu daha büyük olacak. Ayrıca Apple biriken bildirimler için bildirim özeti özelliğini de çıkartacak.

Son olarak Focus adı verilen yeni özellikle Apple odaklanmayı artırmayı amaçlıyor. Focus (Odak) adı verilen bu özellik gereksiz gördüğü bildirimleri sessize alacak. Eğer telefonu iş moduna alırsanız iş e-postaları vb. bildirimler dışında diğerleri sessize alınacak.

Apple Wallet'e kimlik eklenebilecek

Apple Wallet'e binanızın açılış kodunu ekleyebileceksiniz. Aynı zamanda gittiğiniz bir otelde odaya giriş kartını iPhone'a aktarabileceksiniz.

Apple, Hyatt Hotel zinciriyle bu konuda görüştüklerini aktardı. Ayrıca kimliğinin şifreli bir kopyasını da Apple Wallet'ta tutabileceksiniz.

Haritalar ve  hava durumu uygulamaları değişiyor

Apple, haritalar ve hava durumu uygulamalarında da değişikliğe gidiyor. Hava durumu uygulamasında tasarım değişecek ve uygulamanın grafikleri hava durumuna göre farklılaşacak. Yeni gece modu gelecek ayrıca 3D modellemeler daha sık kullanılacak.

IOS HANGİ MODELLERE GELECEK?

iPhone 6s and 6s Plus
iPhone SE (1st gen)
iPhone 7 and 7 Plus
iPhone 8 and 8 Plus
iPhone X
iPhone XS and XS Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro and 11 Pro Max
iPhone 12 mini and iPhone 12
iPhone 12 Pro and iPhone 12 Pro Max
iPhone SE (2nd gen)
iPod touch (7th gen)

Editör: TE Bilisim