Geçtiğimiz gün 1812 dolar seviyesine kadar yükselerek 5 Ağustos tarihinden bu yana en büyük yükselişini kaydeden ons altın, bugün öğleden sonra yüzde 1.15 oranında düşüşle 1788 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL’de düşüşe destek veren unsurlar arasında turizmdeki canlı seyirle yaşanan düşük cari açık beklentisi ve küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kaybı yer alıyor.

İç piyasada para politikasına ilişkin endişeler ise dolar/TL’de yukarı yönlü risk yaratan ana unsur olmaya devam ediyor.

AŞI GELİŞMELERİ PİYASAYI ETKİLİYOR 

ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) 16 yaş ve üzeri için Pfizer-BioNTech aşısına onay vermesi ile aşılanma oranındaki artış ve buna bağlı olarak ekonomik faaliyetlerin de artacağı yönündeki beklenti piyasalarda olumlu fiyatlamalara yol açarken, risk iştahının yükselmesine neden oluyor.

FED KAYNAKLI ENDİŞELER ŞİMDİLİK AZALDI

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağına yönelik endişelerin azalması yatırımcıları rahatlattı. Küresel piyasalarda risk iştahı artarken dolarda son dönemdeki sert kazanımlarının ardından değer kaybetmeye başladı.

Fed geleneksel olarak Jackson Hole’da düzenlenen yıllık ekonomi toplantısını Cuma günü yapacak. Dikkatler Fed’in varlık alımlarını azaltma takvimine yönelik herhangi bir ipucu için Fed Başkanı Jerome Powell’ın etkinlikte yapacağı açıklamalara çevrilmiş durumda.

Dolar, corona virüsünün daha bulaşıcı Delta varyantının küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkaramayacağı beklentisiyle benzer para birimleri karşısında bir haftanın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Editör: TE Bilisim