Nizamülmülk kimdir, nedir, ne anlamı geliyor? Türkler ilk hangi alfabeyi kullandı? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Tarihimizin ve kültürümüzün ayrıntılarına konusunda önem arz eden ilk Türk alfabesi hakkında detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor. Aynı zamanda Nizamülmülk hakkında araştırmalar da hız kazandı. Melikşah'ın veziri olan Nizamülmülk, kaleme aldığı Siyasetname ile adını tarihe kazıyan isimlerden. Peki, Nizamülmülk kimdir, nedir, ne anlamı geliyor? Türkler ilk hangi alfabeyi kullandı? İşte konu hakkında detaylar!

TÜRKLER İLK HANGİ ALFABEYİ KULLANDI?

Türkler, geçmişten günümüze 5 farklı alfabe kullanmıştır. Bu alfabeler sırasıyla;

  • Köktürk,
  • Uygur,
  • Arap,
  • Kiril,
  • Latin Alfabesidir.

NİZAMÜLMÜLK KİMDİR, NEDİR, NE ANLAMI GELİYOR?

Nizamülmülk, 21 Zilkade 408/10 Nisan 1018 tarihinde İran Horasan'da, Tus şehrinde dünyaya geldi. Bu dönemde bu şehir Gazne Devleti idaresindeydi. Devlet işleriyle ilk olarak Gazne Devleti'nin Horasan valisinin yanında çalışarak başlayıp 1059'da Gazneliler Horasan valisi olmuştur. 1063'ten itibaren Selçuklular devletinde Alparslan'ın Belh valisinin yanında görevine devam etti. 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti'ne vezir olarak atandı. Alp Arslan (hüküm süresi 1063-1072) ve Melikşah (hüküm süresi 1072-1092) hükümdarlık dönemlerinde vezirlik görevinde bulunmuştur. Nizamülmülk ismi Abbâsî halifesi Kâim bi Emrillah tarafından verildi.

NİZAMÜLMÜLK NASIL ÖLDÜ?

Nizam'ül Mülk'ün vezirliği 27 yıl sürdü. Nüfuz sahibi devlet adamı, Haşhaşiler tarafından 10 Ekim 1092'de Cumartesi gününde öldürüldü. Konu hakkında çeşitli rivayetler vardır. Abdurrahman İbnü'l Cevzi'ye göre: "Nizam'ül-ülk, yolda, 10 Ramazan (14 Ekim 1092)'da öldürüldü. Onun ölüm haberini getiren kimse ancak 18 Ramazan (22 Ekim 1092)'da Bağdat'a ulaştı'' demiştir.

Editör: TE Bilisim