Furkan Benli / Özel Haber

Afganistan’daki 20 yıllık ABD işgali Taliban’ın yönetimi devralmasıyla son buldu. Ülkede henüz düzensizlik ve kargaşanın hakim olmasının yanı sıra siyasi ve diğer alanlardaki sistemin oturması ise zaman alacak gibi gözüküyor.

Ülkenin yönetim sisteminin ne olacağı ise merak konusu. İslam hukukunun hakim olacağı Taliban tarafından deklare edildi.

Taliban’da kararlar genel olarak 26 kişiden oluşan Liderlik Şura'sı tarafından alınıyor. Ancak her ne kadar bu şura olsa da 6 kişi karar mercii olarak öne çıkıyor.  Molla Hibetullah Ahundzade, Molla Abdulgani Birader, Molla Abdul Hakim, Şir Muhammed Abbas Stanikzai, Molla Muhammed Yakup ve Siraceddin Hakkani yönetimde başı çeken isimler…

TEK FOTOĞRAFI VAR

Bu isimler arasında ise Molla Hibetullah Ahundzade, isminin çok az komu oyuna yansıması ve hakkında pek de detaylı bilgi bulunmaması nedeniyle dikkat çekiyor. Peki, Molla Hibetullah Ahundzade kimdir ve neden sırra kadem bastı?

Taliban’ın yönetimi devralmasıyla hareketin lideri Ahundzade tekrar gündem oldu. Eski Taliban lideri Ahtar Muhammed Mansur’un öldürülmesi sonrası 21 Mayıs 2016’da yönetime gelen Ahundzade’ye dair bugüne kadar sadece tek bir fotoğraf yayınlandı. Bu fotoğrafın ise doğru olup olmadığı tartışılıyor.

İDDİALAR ÖLDÜĞÜ YÖNÜNDE

1967 doğumlu Ahundzade’nin kamuoyuna çıkmaması ve hakkında detaylı bilgilerin bulunmaması nedeniyle birçok tartışma çıkmış durumda. En çok gündeme getirilen ise öldüğü veya öldürüldüğü yönünde.

Hast e Sobh’un 14 Şubat 2021’deki haberine göre, Molla Hibetullah Ahundzade, Taliban’ın İstihbarat Şefi Molla Muti’ullah, ve hareketin Mali İşler Müdürü Hafız Abul’Mecid, Pakistan’ın Ketta şehrinde meydana gelen bir patlamada öldürüldü.

Amerikan Foreign Policy dergisinin 2020'de yayımladığı bir haberde ise, Ahundzade'nin Kovid-19’a yakalandığı ve koronavirüs nedeniyle öldüğü iddialar arasında. Ancak bu iddia Taliban tarafından yalanlandı.

İran İnternational muhabiri Tajuden Soroush ise sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda yine Ahundzade’nin öldürüldüğü iddiasını ortaya attı. Soroush iddiasını eski Afgan güvenlik kaynaklarına dayandırarak Ahundzade’nin 2019 yılında öldürüldüğünü söyleyerek konu hakkında Taliban’ın herhangi bir açıklama yapmadığını belirtti.

TRUMP İSMİNİ UNUTMUŞTU

Ahundzade bu iddiaların yanı sıra Trump’ın Arizona’daki destekçilerine hitap etmesiyle de gündeme gelmişti.

Trump, Arizona eyaletinde 5 bin destekçisine hitaben düzenlediği mitingde Taliban lideri ile konuştuğunu söyledi. Trump Taliban lideri Molla Hebbetullah Ahundzade'nin adını unutunca "Ona Muhammed diyelim" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Ahundzade'nin dışa dönük profili en çok dini bayramlar sırasında yayınladığı mesajlardan oluşuyor.

YAKIN ZAMANDA ORTAYA ÇIKACAK

Bu mesajların yanı sıra Taliban, Kabil’de yönetime geldikten sonra yaptıkları bir açıklamada da Ahundzade’nin ismi geçmişti.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid’in basın açıklaması sonrası gazetecilerden aldığı bir soruda Hibetullah Ahundzade’nin nerede olduğu ve neden kamu oyuna görünmediği soruldu. Kabul News muhabirinin yönelttiği soruya cevap veren Mücahid “İnşallah yakın zamanda göreceğiz.” cevabını verdi.

TALİBAN’IN DİNİ LİDERİ

Taliban’ın karar merciinden Vahidullah Haşimi 18 Ağustos 2021’deki açıklamasında Ahundzade’nin dini lider olarak kalması ve resmi idarenin bir yönetim tarafından oluşturulması ihtimalinden bahsetmişti.

Haşimi İngiliz medyasına verdiği bir röportajda, Ahundzade’nin meclis başkanından daha üst bir mevkide olacağını ve devlet başkanına yakın bir görevde olacağını söylemişti.

“4 GÜNDÜR KANDAHAR’DA”

Afgan gazeteci Nazar Mutmaeen de Ahundzade hakkında bilgi verenler arasında. Mutmaeen yaptığı sosyal medya paylaşımında Ahundzade’nin 4 gündür Afganistan’ın bir ili olan Kandahar’da olduğu ve diğer Taliban liderleriyle görüştüğünü ifade ederek, kendisi hakkında öldüğü iddialarını yalanladı. Ayrıca Ahundzade’nin yine Kandahar’da aşiret liderleri ve diğer siyasilerle toplantı yaptığı ifade edildi.

Tüm bu açıklama ve iddialarla birlikte şu anda Taliban'ın en yetkili ismi olan Ahundzade'nin nerede olduğu ise bilinmiyor.

Editör: TE Bilisim