"Tek" anlamına gelen "Vitr" kelimesiyle isimlendirilen Vitir Namazı (Salât-ı Vitr) 3 rekatlık bir namaz olup yatsı namazının ardından imsak kesilinceye kadar kılınabilmektedir. Ancak, Vitir namazı farz mı? Selati Vitir nasıl kılınır? Vitir namazının kazası olur mu? soruları sık sık merak edilmektedir. Bilindiği üzere Müslüman bir kimse, üzerine farz olan namazları vaktinde eda edemedi,ği zaman daha sonra kaza etmekle yükümlüdür. Peki vitir namazı nasıl değerlendirilir? Kazası gerekli mi yoksa kaza edilmez mi? Sünnet namazların kazası olmamaktadır. Peki, Vitir namazı farz mı? Selati Vitir nasıl kılınır? Vitir namazının kazası olur mu? Merak edilen bilgiler haberde.

Vitir namazı farz mı?

Vitir namazı İmâm Ebû Hanîfe’den gelen ve Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre vâcip, Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’in de aralarında bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre ise müekked sünnettir. Kaynaklarda sahâbeden Abdullah b. Mes‘ûd ve Huzeyfe b. Yemân, tâbiînden İbrâhim en-Nehaî, Saîd b. Müseyyeb ve Mücâhid b. Cebr gibi âlimlerin ve Hanbelîler’den Ebû Bekir el-Hallâl’in de vitir namazını vâcip gördüğü nakledilir. Vitir namazını sünnet kabul edenler, farz namazların beş vakit olarak belirlendiğine ilişkin delillerden hareketle bunlara ilâve anlamına gelecek bir tanımlamanın yapılamayacağını söylemişlerdir.

Selati Vitir (Salât-ı Vitr) nasıl kılınır?

Vitir namazına niyet ederken "Ya Rabbi! Niyet ettim Senin Rızâ-yı şerifin için üzerime vacip olan vitr namazını kılmaya" diye niyet edilir. Eğer kişi Hanefi mezhebine mensup değil ise "sünnet" olarak belirtmesi şart değildir. Farz veya vacip ibadetlerde belirtmek gereklidir. Sünnet ve nafilelerde hükmünü belirtmek zorunlu değildir.

Vitir namazının ilk rekatından İftitah tekbirinden sonra Sübhanake duası, Fatiha-i şerife ve bir zamm-ı sure okunur. İki rekat böyle eda edildikten sonra 2. rekatın s9onunda oturulur ve Ettahıyyatü duası okunur. 

Tekrar 3. rekata kalkılır ve Fatiha ile zamm-ı sureden sonra eller aşağıya kendi haline bırakılıp, Allâhu Ekber diyerek yeniden tekbir alınarak bağlanır. Burada da Kunut Duaları okunur ve rukuya gidilir. 3. rekatın sonunda da Ettahıyyatü, Salli Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

Kısacası Vitir namazının kılınışı aynen Akşam namazının farzına benzemektedir. Farklı olan şey ise 2. rekatta Fatihadan sonra zamm-ı sure okunması ve arından yeni bir tekbir alınıp Kunut Dualarının okunmasıdır.

Vitir namazının kazası olur mu?

Hanefi mezhebine göre Vacip olduğundan farza yakın bir ehemmiyeti vardır ve kılınamayn vitir namazlarının kazası da gereklidir. Ancak sünnet kabul eden mezheplere göre kazası yapılmaz.

Editör: TE Bilisim