Gine'nin başkenti Konakri'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Sekoutoureya ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinde 5 Eylül'de silah sesleri duyulmasından birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) başındaki Yarbay Doumbouya yönetime el koyduklarını açıkladı.

Doumbouya, ülkedeki kötü gidişatını gerekçe göstererek yönetime el koyduklarını ve Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesini (CNRD) kurduklarını duyurdu.

GEÇMİŞİ DİKKAT ÇEKTİ

Hükümetin, anayasanın, kamu kurumlarının feshedildiğini kaydeden Doumbouya, Cumhurbaşkanı Conde'nin güvenli bir yerde tutulduğunu açıklamıştı.

Fransa’nın eğittiği darbeci Doumbouya’nın yönetime gelmesinin ardından hakkında çok farklı detaylar çıkmaya başlamış, geçmişindeki ABD ve Fransa ile olan bağlantıları tartışma konusu olmuştu.

“ÇOCUKLUĞUNDA SAHİP ÇIKTI”

Darbeci Doumbouya’nın Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ile geçmişi ise çok şaşırttı. Darbe ile devirdiği Conde’ye “büyük nankörlük” olarak nitelendirilmeye neden olan geçmişleri ise çok uzun yıllara dayanıyor.

Conde'yi darbenin ardından alıkoyan Doumbouya, devrik başkan Conde ile aynı kabileden olduğu belirtiliyor. Bu yakınlıklarından daha çok Conde’nin Doumbouya’yı çocukluğunda sahip çıktığı ve onu yetiştirdiği ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim