2017 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde rakiplerini geride bırakarak koltuğu kapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un karizması ilk döneminde yerle bir oldu. Avrupa Birliği (AB) yanlısı ve liberal söylemleri ile klasik sağ ve sol partileri geride bırakan Macron, kısa sürede benimsediği faşizan politikalarla “Klasik sağ” anlayışa yöneldi.

LİBERAL GÖMLEĞİNİ ÇIKARDI

“Sarı yelekliler” adı verilen ve yükselen akaryakıt fiyatları, yüksek yaşam maliyeti eleştirileri ile hızlanan protestoların hızla tüm ülkeye yayılması, hükümetin emeklilik reformuna tepki gösterenlerle birlikte daha geniş kitlelere yayıldı. Kısa sürede istenmeyen adm haline gelen Macron, azalan popularitesinin İslam ve Müslüman karşıtı açıklamalarla kapatmaya ve dış politikada alacağı olası “kazanımlarla” telafi etmeye çalıştı.

MÜSLÜMANLARI HEDEFE KOYDU

Akdeniz’de, Libya’da, Suriye’de Dağlık Karabağ’da sadece Türkiye karşıtı bir pozisyon alan Macron, söz konusu bölgelerde “Zafer” olarak kullanabileceği bir başarı elde edemedi. Zamanla İslam, Türk, Müslüman karşıtı açıklamalarla klasik sağ söylemlerin de ötesine geçen Macron ve hükümeti, çıkarmaya çalıştığı yasalarla olağanüstü hal uygulamalarını kalıcı hale getirdi ve Müslümanların devlet eliyle fişlenmesi için mekanizmalar kurdu.

İSTENMEYEN ADAM!

“Altın çocuk” olarak oturduğu Cumhurbaşkanlığı için yeni seçim Nisan 2022’de yapılacak. Macron henüz adaylığını açıklamadı ama büyük bir sürpriz olmazsa aday olacağı düşünülüyor. Böyle bir ortamda, Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin (ECFR) 12 AB ülkesinde 16 bin kişi ile yaptığı anket, Macron’un Fransa dahil neredeyse tüm Avrupa’da istenmeyen kişi olduğunu ortaya koydu.

MERKEL’İ SEÇTİLER

Ankette “Bir Avrupa başkanlığı seçimi olsaydı ve adaylar sadece Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel olsaydı, hangisine oy verirdiniz?” sorusu yöneltildi. Fransa dahil olmak üzere 12 ülkenin 11’inde ankete katılanların çoğunluğu tercihini Merkel’den yana kullandı. Sadece Bulgaristan’da “Merkel” ve “Macron” yanıtları yüzde 31 ile eşit kaldı.

Editör: TE Bilisim