Mısır'da seçilmiş ilk ve tek meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren cuntacı Sisi’nin manevraları dikkat çekiyor. Akdeniz ve Libya konusunda Türkiye karşıtı bir tutum sergileyen Sisi rejimi, özellikle Libya’da meşru hükümete karşı darbeci Hafter’e verdiği açık destekle göze çarpıyordu. Hafter’e savaşı kaybetmesine rağmen destek mesajları veren Sisi, keskin bir dönüş yaparak, Birlik hükümetiyle çeşitli anlaşmalara imza attı.

14 MUTABAKAT MUHTIRASI

Mısır Hükümet Sözcüsü Nadir Said'in yaptığı açıklamaya göre, Başbakan Mustafa Medbuli ile Libyalı mevkidaşı Abdulhamid Dibeybe başkanlığında gerçekleştirilen yüksek ortak komisyon toplantısı tamamlandı. İki ülke arasında sanayi, tarım, tarımsal karantina, sosyal işler, havacılık güvenliği, deniz kirliliğiyle mücadele, araştırma, deniz kurtarma, konut, inşaat, gençlik, spor, petrol ve gaz alanlarından mutabakat muhtırası imzalandı. Bunun yanı sıra Libya'da uygulanması planlanan projeleri gerçekleştirecek Mısırlı şirketlerle 6 anlaşmaya imza atıldı.

LİBYA’YA DESTEK SÖZÜ

Medbuli, imza töreninde, Mısır siyasi liderliğinin, Libya'daki birlik hükümetini desteklediğini, ülkedeki kurumların birliği ve yol haritasının tamamlanması hedefli tüm çabalara destek verdiğini dile getirdi. Dibeybe ise gelecek dönemde iki ülke arasındaki ticari ve işgücü hareketini güçlendirecek tüm kolaylıkların sağlanacağını, hava ve deniz yolu seferlerinin artırılacağını ve iki ülke arasındaki sınır geçişlerinin açılması için gerekli adımların atılacağını vurguladı. Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, söz konusu anlaşmalar için Kahire'ye resmi ziyarette bulunmuştu. Dibeybe’yi kabul eden Sisi, Libya'daki seçimlere destek sözü verdi. Söz konusu gelişmelerin Hafter2in Kahire ziyaretinden 3 gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim