ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın yönetimi ele alışına yönelik karmaşa devam ediyor. Yönetim devir tesliminin ardından bölgedeki kaos ikliminin faturası Biden yönetimine kesilirken, ABD medyası Biden’a adeta ateş püskürdü. Washington Post gazetesi, bölgedeki karmaşanın faturasını Biden yönetimine keserken, Türkiye’nin doğru hamleler ile bölgedeki durumu kendi lehine çevirdiğini yazdı.

ABD İÇİN UTANÇ KAYNAĞI

“Biden’ın Afganistan’daki hezimeti, Erdoğan’ın kazanmasıyla sonuçlanabilir” başlıklı haberde şu ifadeler kullanıldı: “Afganistan’ın Taliban’ın eline yıldırım hızıyla düşmesi, Biden yönetiminin Trump sonrası bir dünyada ABD’nin itibarını kurtarma çabaları için bir utanç kaynağı oldu. Ancak şu anda Taliban’a aracılık etmeyi teklif eden birkaç ABD müttefiki - yani Pakistan, Katar ve Türkiye için bu durum bir nimet olabilir.”

TÜRKİYE ETKİN ROL OYNADI

Türkiye’nin etkin rolüne dikkat çekilen yazıda Afganistan’daki Türk etkisi ve alınan kararların isabetine şu sözlerle değinildi: “Erdoğan, İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle temasa geçti, Washington ve Avrupa ile de ilişkilerin güçlenmesini istiyor. Ankara, Türkiye’nin Biden yönetimiyle yıpranan bağlarını düzeltebileceğini ve NATO’ya, ‘büyük güç rekabeti çağında jeopolitik önemini hatırlatabileceğini doğru hesaplamış görünüyor.”

Editör: TE Bilisim