Televizyon ekranlarının sevilen ve vazgeçilmez dizisi Gönül Dağı dizisinde Norovirüs enfeksiyonu ortaya çıktı. Dizideki sağlık ocağında bir doktorun bahsetmesi ve hastalarla ortaya çıkan Norovirüs salgını kullanıcılar arasında trend oldu. Diziyi takip eden çok sayıda kişi Norovirüs enfeksiyonu hakkında detaylı bilgileri araştırmak için Google ve çeşitli arama motorlarını kullanıyor. Peki, Gönül Dağı dizisinde ünlenen ve halk arasında da görülen Norovirüs enfeksiyonu nedir, nasıl geçer? Norovirüs belirtileri neler? detaylar haberimizde...

NOROVİRÜS ENFEKSİYONU NEDİR, NASIL GEÇER? NOROVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

Norovirüs hastalığı dünyadaki en sık görülen ishalli hastalık olduğu biliniyor.

Bu konuda açıklamada bulunan Prof. Dr Serap Şimşek Yavuz, Norovirüs’ün salgın yapabileceğini ve çok kolay bulaşabileceğini ifade etti.  Kovid-19 gibi kapalı ortamlarda yakın temasta bulaşma riskinin arttığını ve hızlı yayıldığına dikkat çeken Şimşek, Norovirüs’ün çok çok kolay yayılabilen bir virüs olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Yavuz, Kovid pandemisinden sonra ailelerde artan "Çocuğum Kovid mi oldu?" endişeyle ilgili de "Genellikle ishal ve kusma yapar. Ateş çok gördüğümüz bir tablo değildir. Sınıfta 5-10-15 kişi, kısa bir süre içinde hastalanabilir. Buradan da anlarız Norovirüs olduğunu. Evde kalıp sıvı ve elektrolit replasmanı yeterli olur. Başka bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak çok kusuyorsa çocuk, ağızdan beslenemiyorsa belki damar yolundan desteklemek gerekebilir. Kovid'le karıştırılmamalı Norovirüs. Her ne kadar Kovid de ishalle seyretse de bazen, genelde solunum yolu semptomları da eşlik eder. Ateş olur. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, Norovirüs'te bunları pek görmeyiz. Solunumsal semptomlarla, tat koku kaybı vs. beraber ishal varsa belki Kovid yönünde düşünülebilir. Okula  yeni başlayan çocukların velileri belki endişeli olabilir ama eski veliler Norovirüs'ü biliyor aslında. Ama geçen yıl çocuklar hiç okula gitmediği için, unutuldu biraz. Bunun için de belki kaygılar fazla. Endişe etmeye gerek yok ama hasta olan çocukların kesinlikle okula gönderilmemesi lazım.” dedi.

Editör: TE Bilisim