Henüz 8 yaşındayken başladığı kalaycılıkta 47 yılı geride bırakan Metin Osanmaz, çırak yetişmeyen mesleğinin son temsilcilerinden biri olarak gücü elverdiğince çalışmak istiyor. Osanmaz, mesleğe başladığında bakır kaplar revaçta ve kıymetliydi. Özellikle de bakır işçiliğinin meşhur olduğu memleketi Gaziantep’te, mutfaklarda bakır yapımı malzemeler kullanılıyordu.

Mesleğe adımını attığında 8 yaşındaydı Metin Osanmaz. Şimdi 55 yaşında. Kalaycılıkta 47 yılı geride bıraktı. Gaziantep’te, 9 çocuklu bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen Metin Osanmaz, maddi imkansızlıklar nedeniyle hiç okula gidemedi. Çarşıda gezerken kalay ustalarına özenen Osanmaz, 8 yaşındayken bir dükkanda çırak olarak işe başladı.

OKUMAMANIN ZORLUĞUNU YAŞADI

Dökümcü ustası babasının yolundan gitmeyerek kalaycılığı seçen Osanmaz, Gaziantep’in yanı sıra Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki köylere 2-3 aylığına giderek seyyar kalaycılık yaptı. Metin Usta, 15 yıl önce eşi ve 4 çocuğuyla İstanbul’a taşındı ve mesleğini Süleymaniye’de sürdürmeye başladı. Yılların yorgunluğuna aldırmayan, her sabah Yedikule’deki evinden işi için yola koyulan Osanmaz, ateşin önünde, eskiyen ve yıpranan bakır kap kacakların ömrünü uzatıyor.

Osanmaz, kalaycılığa 8 yaşındayken bir hevesle başladığını belirterek, “Çarşıda gezerken kalaycıları gördüm. Girdim, çıraklık yapmaya başladım. Okul okuyamadım. Meslek öğrendim ama okumamanın da zorlukları çok. Bir diplomam yok. Ehliyet dahi alamıyorum. Onun için pişmanım okumadığıma” dedi. Sabah 07.00’de kalkarak otobüsle işe gittiğini belirten Osanmaz, “Patronlar çayı demliyorlar. Ben geliyorum, kahvaltımızı yapıyoruz. İş elbisemi giyiyorum. Sonra başlıyorum işe. Çalışma süresi işin durumuna bağlı. 6-8-10 saati buluyor bazen. Ürününe göre değişiyor. Büyük mal oluyor, 2-3 tane yaptığımda akşam oluyor ama küçük mal olduğunda sürekli çalışıyorum” dedi.

BU MESLEĞİ YAPAN 3-4 KİŞİDEN BİRİ

Metin Osanmaz, 47 yıldan beri bu mesleğin içerisinde olduğunu belirterek, işinin zorlu yönünü “Kışın dışarıda kap yıkamak, yazın ocağın başında kap kalaylamak” olarak tanımladı. Osanmaz, İstanbul’da mahalle aralarında dolaşanlar dışında kalaycılık mesleğini yapan 3-4 kişi olduğunu söyleyerek, kalaycılara talep olduğunu, restoranların yüzde 80-90’ının internetten kendilerini bulduğunu anlattı.

Editör: TE Bilisim