Gökhan Yılmaz / İstanbul

Bağımsızlığını kazandığı 1956’dan bu yana darbe ve halk isyanları ile birçok kez yönetimin değiştiği Sudan, Salı günü yeni bir darbe girişimi ile gündeme geldi. Birkaç saatte bastırıldığı öne sürülen darbe girişiminin arkasında Tümgeneral Abdulbaki Bekravi ile 22 subayın yer aldığını bildirdi. 11 Nisan 2019’da Ömer el-Beşir’i devirerek yönetime el koyan cunta sıkıntılı günler geçiriyor.

Sözler tutulmadı

Hükümeti ele geçirdikten sonra Sudanlılara, “Daha müreffeh bir toplum” vadeden darbeciler, bu yönde olumlu bir adım atamadı. Sudanlı gençleri Birleşik Arap Emirlikleri’nin emriyle Yemen’de savaştıran, Sudan yönetimi “Ekonomik vaatlerle” halkı razı ettiği “İsrail’le normalleşme anlaşmasının” da karşılığını alamadı. Cunta rejiminin, “Artan yoksulluk, işsizlik, gıda krizi” sebebiyle yükselen tepkileri bastırmak için “Darbe girişimi” kartını sahaya sürdüğü düşünülüyor.

2 yılda 5 girişim

Zira el-Beşir’in devrildiği Nisan 2019’dan beri 5 darbe girişimi iddiası gündeme geldi. Askeri Konsey, 11 Nisan’dan 17 Ağustos 2019’a kadar süren askeri konsey yönetimi döneminde, iki darbenin önlendiğini duyurdu. 11 Temmuz 2021’de ordu, Askeri Konseyi devirmeyi amaçlayan bir darbe girişimini engellediğini öne sürdü ve 12 subayı tutukladı. 24 Temmuz’da ise Genelkurmay Başkanı Haşim Abdulmuttalib Ahmed, darbe girişiminin lideri ve planlayıcısı olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Son olarak 21 Eylül 2021’de ordu, Tümgeneral Abdulbaki Hasan Osman Bekravi liderliğindeki 22 subayın kalkışmasının önlendiğini duyurdu, asker ve sivil onlarca kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

“Sokak” çağrısı dikkat çekti

Nitekim darbe girişiminin hemen ardından yapılan açıklamalar da kafa karıştırıcı özellikte. İddialara göre Bekravi, diyabet sebebiyle ameliyat olmak için bir süredir Mısır’ın başkenti Kahire’deydi. Ameliyatla bacağının bir kısmı kesilen Bekravi’nin geçen Perşmebe günü Sudan’a döndüğü, döndükten beş gün sonra da darbe girişimine öncülük ettiği öne sürülüyor. Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, darbe girişiminin devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir döneminin kalıntıları olduğunu öne sürdü. Bir grup askerin bazı askeri araçları ele geçirdiği ve radyo binasına girmeye çalıştığı bildirilmişti. Söz konusu gelişmelerin bir darbe girişimi olduğu açıklanmış Sudan halkını sokağa davet eden ve hükümete destek olunması yönünde yapılan çağrılar dikkat çekmişti.

Burhan siyasileri suçladı

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu’nun ise sivilleri ve siyasetçileri suçlaması dikkat çekti. Başkent Hartum’un Merhiyyat bölgesinde düzenlenen Özel Kuvvetler mezuniyet töreninde konuşan Burhan, ordu ve silahlı resmi kurumların kötüleme kampanyalarına tabi tutulduğunu söyldi. Burhan, “Bizi suiistimal eden yabancı taraflara paralı olarak çalışan kalemler var.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim