Farklı aromasından dolayı bölgede yetiştirilen kivilere bu yıl Ukrayna'nın yanı sıra Rusya ve Romanya'dan da talep geldi.Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin, kivi yetiştirilemez denilen bir bölgede yöre üreticisinin yüksek kaliteli kivi üretmeyi başardığını, yakalanan kalite sayesinde de ihracat kapısının aralanıp yüzlerin güldüğünü belirtti. Şahin, "Mersin ili Erdemli ilçesi 850 rakımda Hüsametli Mahallesi'ndeyiz. Kimileri burada kivi olmaz, burada nem yok, buranın ekolojik şartları uygun değil demesine rağmen kaliteli, standartların üzerinde bir kivi üretimi gerçekleştirmiş durumdayız. Üretmiş olduğumuz bu kivilerin şu an için hasadını gerçekleştiriyoruz ve Ukrayna'ya ihraç edilmek üzere Hüsametli Mahallesi'nden pazarlıyoruz. Hasat etmiş olduğumuz kivinin dalında kilo fiyatı 8 TL'dir" dedi.

"FARKLI AROMASI TERCİH SEBEBİ"

Toprak yapısı ve güneşlenme süresinin bölgedeki kiviye ayrı bir lezzet verdiğini anlatan Şahin, "C vitamini bakımından zengin olan kiviler burada kırmızı toprağın zengin bir organik madde yüklü olmasından, aynı zamanda güneşlenme süresinin uzun olmasından dolayı ayrı bir lezzette sahip. Bu da iyi bir tercih sebebi oluyor" diye konuştu.

"YETİŞTİRDİĞİMİZ MEYVELER YÜKSEK KALİTELİ"

Üretici Celalettin Sarı ise, "5 yıl önce buraya kivi bahçesi kurduk. Bazı arkadaşların aksi yönde, burada kivi olmaz demelerine rağmen 3 yıldır meyve alıyoruz. Yetiştirdiğimiz meyveler yüksek kaliteli olmasından dolayı şu anda ihracata gidiyor. Daha itinalı bakımla daha da kaliteli meyveler alacağımızı tahmin ediyoruz" dedi.Erdemli'de bu yıl kivi yetiştirilen yaklaşık 800 dekarda 500 tonun üzerinde ürün bekleniyor. Her yıl üretim sahası artan kivinin yörede hasadının bir ay daha sürmesi bekleniyor.

KAYNAK: İHA

Editör: TE Bilisim