Hollanda'da genel seçimlerin üzerinden altı ay geçmesine rağmen hükümet kurulamadı. Siyasi parti liderleri, çıkmaza giren koalisyon görüşmelerinde yeni adım atmak için bir araya geldi.

Yeni hükümetin kurulmasında koalisyon seçeneklerinin araştırılmasında görev alan eski içişleri bakanlarından Johan Remkes, dokuz parti liderine yaptığı davette, "Ülkemizin acilen yeni bir kabineye ihtiyacı var. 17 Mart seçimlerinden bu yana geçen süre göz önüne alındığında, geniş ve yapıcı merkezden tüm partilerin sorumluluk alma zamanı gerçekten geldi." dedi.

Lahey'deki yeni toplantı, çıkmazı kırmak için yeni bir seçime ihtiyaç olabileceği yönündeki spekülasyonların ortasında gerçekleşti.

Görev süresi sona eren geçici Başbakan Mark Rutte hükümetinin yerini almak için çoğunluk veya azınlık koalisyonu kurma girişimleri şimdiye kadar başarısız oldu.

Dört partili koalisyon kurulması bekleniyor

Ülkede 15-17 Mart'ta yapılan genel seçimlerde, 150 sandalyeli meclise, siyasi yelpazenin dört bir yanından toplam 17 parti girdi.

Rutte'nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi en büyük parti olarak ortaya çıktı ve onu eski dışişleri bakanı Sigrid Kaag liderliğindeki merkezci D66 partisi izledi.

En son başarısız müzakere turunda, bu iki parti, Hristiyan Demokratlar ile birlikte bir azınlık koalisyonu kurmaya çalışmıştı. Hollanda'da en az 4 partili bir koalisyon kurulması bekleniyor.

Rutte'nin mevcut dört partili koalisyonu, ülkenin vergi makamlarının çocuk refahı ödemelerini talep eden aileleri yanlış bir şekilde dolandırıcı olarak etiketlediği bir skandalın ardından dağılmıştı.

Hollanda'da 2017'de yapılan genel seçimlerden 225 gün sonra iki partili koalisyon hükümeti kurulabilmişti.

Kaynak: Euronews

Editör: TE Bilisim