CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8 Ekim Cuma günü İstanbul’da bir grup Suriyeli aktivist ile “Suriyeli Sığınmacılar; Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantıda bir araya geldi. Toplantıda Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ile CHP Genel Başkan Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz de yer aldı.

“GÖÇMENLERİ ZORLA SURİYE’YE GÖNDERMEYECEĞİZ”

Kılıçdaroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, daha önceki ifadelerinin aksine "Suriyeli sığınmacıları biz zorla Suriye'ye geri göndermeyeceğiz.” dedi. Kılıçdaroğlu açıklamasına şu ifadelerle devam etti: “ Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların vatanlarına dönmesi için orada münasip bir ortam oluşturmamız gerekiyor. Bu ortamın sağlanmasının şartı dönen insanların can ve mal güvenliğinin oluşması. Aynı zamanda da alt yapının inşa edilmesi; hastaneler, okullar ve yollar.”

ESED İLE NORMALLEŞMEK İSTEMİYORUZ

Kılıçdaroğlu toplantıda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Syria TV’nin aktardığı bilgiye göre, CHP’nin Suriye'de Esad rejimi ile ilişkileri yeniden kurma konusunda Kılıçdaroğlu’nun Esed rejimi ile normalleşme adımlarına karşı olduğunu aktardı. Kılıçdaroğlu konuya ilişkin şöyle dedi: "Esad rejimiyle ilişkileri normalleştirmek istemiyoruz ve Şam'a ziyaret daveti de almadık. Suriye'nin iyi olmasını ve Suriye halkının güven içinde yaşamasını istiyoruz. Bunun da uluslararası gözetim altında yapılmasını istiyoruz çünkü Türkiye tek başına bu sorunu çözemez."

“SURİYELİLERİN TÜRKİYE’YE KATKISI BÜYÜK”

Kılıçdaroğlu konuşmasında Türkiye’de bazı kesimin Suriyelilerin tüm fırsat ve imkanlardan faydalanması konusunda suçlanmasına rağmen Suriyeli göçmenlerin Türkiye’ye büyük katkı sunduğunu ifade etti.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Kemal Kılıçdaroğlu “Esad rejimiyle düşmanlıktan vazgeçip Esad rejimiyle İdlib’deki sorunun çözümü konusunda belli ilkeler çerçevesinde temasa geçmeli. Esad artık iç savaşta galip geldi, kazandı. Türkiye’nin de bu bağlamda İdlib sorununun Türkiye’nin de çıkarları lehine çözülmesi açısından Esad ile bir görüşme yapmasında büyük yarar var.” açıklamasında bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu ayrıca "Suriyeli kardeşlerimize kızmayacağız, onları buraya getirenlere kızacağız. Suriyeli kardeşlerimizin ne kabahati var? Ama göreceksiniz. İnşallah iktidarımızda Suriyeli kardeşlerimizi, onların gönül rızası ile kendi ülkelerine göndereceğiz" açıklamasında bulunarak Suriyelileri geri göndereceğini söylemişti.

Editör: TE Bilisim