TÜRK İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Maarif Vakfı gibi kıtada faaliyet gösteren Türk kurumları eğitim, kalkınma ve kültür alanında yaptığı yatırım ve çalışmalarla Afrika’nın yükselişine öncülük ediyor. Türk dış politikasının etkin enstrümanları haline gelen TİKA, YEE, TMV kıtada Türkiye’nin yumuşak gücüne ve kültürel diplomasi faaliyetlerine önemli katkılar sunuyor.

TİKA’DAN AFRİKA’DA 7 BİN PROJE

Cezayir, Cibuti, Etiyopya, Gambiya, Güney Afrika, Gine, Güney Sudan, Kamerun, Kenya, Mozambik, Mısır, Namibya, Nijer, Senegal, Somali, Sudan, Tunus, Uganda ve Çad’da ofisi bulunan TİKA, kıtanın birçok ülkesinde iş birliği ve koordinasyon faaliyetleri yürüterek, Türkiye-Afrika ilişkilerine ve kıtanın kalkınmasına katkı sağlıyor. TİKA, Afrika’da ilk ofisini 2005’te Etiyopya’da açmasından bu yana faaliyet gösterdiği 22 ülkede sağlık, eğitim, tarım, hayvancılık, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi gibi çeşitli alanlarda 7 bin proje tamamlandı.

YEE KURSLARLA AFRİKA’YA DESTEK OLUYOR

Cezayir, Fas, Güney Afrika, Mısır, Senegal, Sudan, Somali ve Tunus’ta ofisi bulunan YEE, kıtanın birçok ülkesinde Türkçe öğretimi ve konuşma programları, geleneksel Türk el sanatları kursları, sanat sergileri, sinema günleri ve çeşitli sosyokültürel etkinlikler düzenliyor. YEE ofislerinin bulunduğu kıta ülkelerinde, Türkçe kursu, Osmanlı Türkçesi kursu, ebru kursu, kemankeş projesi, Türkçe yaz okulu, Türk sineması yaz okulu, ölçme değerlendirme ve sınav faaliyetleri ile kış okulları aracılığıyla Afrika ile Türkiye arasında köprü oluşturmaya çalışıyor.

Afrika’da TMV’nin eğitim ağı genişledi
KITADAKİ eğitim ağını her geçen genişleten TMV de, Afrika’da öğrencilerine okul öncesinden yükseköğretime kadar her öğretime kadar her kademede eğitim öğretim hizmeti veriyor.
Haziran 2021 itibarıyla okullarında 43 bin öğrenciye eğitim veren TMV “Yabancılara Türkçe Öğretim Müfredatı” ile kursiyerlerini en az B2 seviyesinde Türkçe ile mezun ediyor.
Şu ana kadar 19 ülkede FETÖ iltisaklı 216 okulu devralan TMV, FETÖ’nün birçok okulunun da kapatılmasını ya da üçüncü taraflara devir yoluyla örgütün kontrolünden çıkmasını sağladı
Editör: TE Bilisim