Muhammed Şimşek / İstanbul 

6 EKİM 2021 “SİYASİ CİNAYET” İDDİASI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 6 Ekim’de Mersin’de düzenlediği Büyük Nakliye Buluşması’nda Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “iktidarda kalmak için her yolu deneyeceğini” söyleyip “Siyasi cinayetler kaygım var” dedi. Kılıçdaroğlu bu açıklamasıyla Türkiye için dışarıya verdiği güvensiz ve kaotik bir ülke fotoğrafı günlerce tartışma konusu oldu. Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışına destek millet ittifakı bileşeni İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’dan geldi. Aydın candaş medyaya verdiği röportajında “siyasi suikastler yapılacağı yönünde bizim da aldığımız duyumlar var” diyerek hala delillendiremedikleri iddiayı köpürttü.

13 EKİM 2021 SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resen soruşturma başlattığı “siyasi cinayetler işlenebileceği” iddiasıyla ilgili 15 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “siyasi cinayet” iddialarına ilişkin söylemlerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, gerekli incelemenin yapılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Doç. Dr. Hüseyin Aydın, müracaat dilekçesini, 15 Ekim’de savcılığa iletti.

16 EKİM 2021- DEVLETİN MEMURUNU TEHDİT ETTİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda bürokrasiye tehditler savurdu. “Ağabeyinizin son çağrısıdır” diyerek Pazartesi itibarıyla yaptığı iş nedeniyle hesap vereceklerini söyledi. 18 Ekim’i milat olarak belirleyen Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı bürokratlarla ilgili paylaşımda, “18 Ekim Pazartesi itibarıyla bu düzenin illegal isteklerine verdiğiniz tüm desteğin sorumluluğu size de ait olmaya başlayacaktır. ‘Emir almıştım.’ diyerek bu kirli işlerden sıyrılamazsınız. Size kanun dışı her ne yaptırılıyorsa pazartesi itibarıyla durun.” şeklinde tehditte bulundu.

17 EKİM 2021- ATİNA’DA GİZLİ “TÜRKİYE” TOPLANTISI

Yunanistan’ın 127 yıllık sağcı gazetesi Estia, İngiltere’nin Atina, Lefkoşa ve Ankara büyükelçilerinin Yunan siyaset ve medya temsilcilerini toplayarak, “Erdoğan’ın günleri sayılı, kansız bir geçiş dönemine gidiyoruz” dediğini yazdı. Ülkenin en eski gazetesi Estia, İngiltere’nin Atina, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Ankara büyükelçilerinin, Yunan hükümetinin bakanları, ana muhalefet Syriza partisi temsilcileri, gazete yayın yönetmenleri, köşe yazarları ve analistleri Yunanistan’da bir araya getirerek, Türkiye’yi tartıştığı ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kansız gidişi’nden söz ettiğini deşifre etti.

18 EKİM 2021 10 ÜLKEDEN KÜSTAH AÇIKLAMA

Türkiye’nin ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Danimarka, Fransa, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Yeni Zelanda büyükelçilikleri 4 yıldır tutuklu yargılanan Osman Kavala’nın derhal bırakılmasını istedi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği sosyal medya paylaşımında, Kavala’nın tutukluluğu için “Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürmektedir” ifadelerine yer verildi. Osman Kavala’ya ilişkin çağrı yaptıkları için Dışişleri’ne çağrılan ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara büyükelçilerine “Hukuki bir süreçle ilgili hadsiz açıklamaların kabul edilemez olduğu” ifade edildi.

20 EKİM 2021- ESKİ TÜRKİYE KALINTILARI HORTLADI

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Babacan’a yakınlığıyla bilinen Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu akıllara zarar bir konuşma yaptı. Toplantıya ‘laiklik’ ve ‘diktatör’ söylemleri damga vururken Acemoğlu “Diktatörlükler hiçbir zaman kendi başlarına gitmiyorlar. Ekonomik krizler içinde… Ekonomik krizler çoğu zaman demokrasiye yol açıyorlar. Ve buna rağmen, bu zorluklara rağmen demokrasiler bu katkılarda bulunuyorlar.” ifadelerini kullanması tepkilere neden oldu.

‘BOĞAZ’IN SİMONU’ SİYASET PEŞİNDE

28 Şubat darbesi başta olmak üzere Türkiye’ye müdahalelerde öncü rol üstlenen TÜSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ise sözde laiklik vurgusu yaptı. Kaslowski, ‘Adil yargılanma hakkının gereklerini, sanık kim ve suç ne olursa olsun harfiyen uygulamalıyız. Aksi taktirde adalete güven duygusu onarılmaz yaralar almaktadır” ifadeleriyle hem siyaset yaptı hem Türkiye’ye parmak sallayan monşerlerin ağzıyla konuştu.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, geçtiğimiz aylarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu parti genel merkezinde ziyaret etmişti. Ziyarete ilişkin fotoğraflar, CHP’nin resmi Twitter hesabından paylaşıldı.

17-19 AĞUSTOS 2021 ACEMOĞLU İTTİFAKA YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR 

Çekilen fotoğraflarda Kılıçdaroğlu ile Acemoğlu’nun verdiği samimi pozlar dikkat çekti. Daron Acemoğlu bu ziyaretten iki gün önce ise DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve partinin yönetim kademesiyle bir araya gelmişti. DEVA Partisi Genel Merkezi’ndeki görüşmenin ardından ziyarete ilişkin bir mesaj paylaşan Babacan, şu ifadeleri kullanmıştı: ‘Değerli bilim insanımız Daron Acemoğlu bugün genel merkezimizde bizimleydi. Ekibimizle birlikte verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Nazik ziyaretleri için Daron Bey’e teşekkür ediyorum.’

Editör: TE Bilisim