Furkan Benli / İstanbul

İsrailli sondaj şirketi Ratio Petroleum, Fas Hidrokarbon ve Mineraller Ofisi ile petrol ve gaz sahasında arama ve anlaşması imzaladığını açıkladı.

Atlas Okyanusu kıyılarında ve Batı Sahra Bölgesi’nde yer alan Dakhla’da gerçekleştirilecek arama ve sondaj çalışmaları anlaşmaya göre 3 bin metre sığ ve derin sular kapsamasının yanı sıra arama sahasının alanı toplam 129 bin kilometre kareyi kapsıyor.

İSRAİL İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Edinilen bilgiye göre, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Fas Enerji ve Madenler Bakanlığı’nın yeşil ışık yakması gerekiyor. Bakanlığın onayı sonrası ise Ratio şirketi 8 yıl boyunca belirlenen bölgelerde araştırma ve keşif çalışmalarını sürdürecek. İhtiyaç halinde 8 yıllık süre uzatılabilecek.

Fas-İsrail arasında 2020’de normalleşme anlaşması imzalanmıştı. Rabat-Tel Aviv hattı anlaşma sonrası birçok mutabakat için masaya oturdu. Petrol ve doğal gaz anlaşması ise diğer birçok mutabakata kıyasla en çok dikkat çeken anlaşma olarak gündeme geldi. Bu anlaşma İsrail için normalleşme adımı attığı diğer Arap ülkeleriyle yapılan anlaşmalar arasında en önemli sonuçlar arasında yer alıyor.

SAHRA BÖLGESİNDEN KINAMA

Sahrawi Petrol ve Madencilik Otoritesi ise anlaşmayı kınayan bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada anlaşmanın suç olduğu belirtilerek yasal değerinin olmadığı ifade edildi. Ratio Petroleum Energy şirketi, dünya çapında petrol ve gaz arama, geliştirme ve üretim yapan İsrail merkezli bir şirkettir. Şirket, Güney Amerika ülkeleri Guyana-Surinam, İrlanda ve Filipinler’de dünya çapında dört farklı havzada petrol haklarına sahip.

Editör: TE Bilisim