Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi

Peki kendini bilmek ve kendini okumak ne demektir? Bu soru sizlere garip gelebilir ama bu dünyaya hangi sebeple gönderildiğini bilmek isteyen insanın öncelikle kendini tanıması gerekir. İnsanın kendini bilmesi, iman hakikatlerini araştırarak bu dünyadaki gaflet uykusundan uyanıp kendine gelmesidir. İnsanın kendini okuması da bunca sayısız mahlûkat arasında kendisine Allah tarafından sunulan akıl nimetinin farkına varıp o akıl ile kendini ve şu âlemi tefekkür nazarıyla okumasıdır. Kısacası insanın kendini bilmesi Rabb’ini bilmesidir.

İNSAN MUSİBETLERİN TESİRİ ALTINA

Hayatını musibetsiz, sıkıntısız ve kolay bir surette sürdürebileceğine inananların hâline üzülmek gerekir. Zorluk çekmeden insanın hedefine ulaşmasına imkân yoktur. Hayat zorlaşınca yaşamanın bir tadı, zevki olur. Dünyada birçok sıkıntı ile baş etmek zorundayız. Bazen bu sıkıntılardan kurtulup feraha kavuştuğumuz vakit “Oh be dünya varmış, kendimize geldik!” deriz. Demek ki insan sıkıntı ve musibetlerin tesiri altındadır, bu hâl insanı kendinden uzaklaşabilmektedir. İnsan imandan uzak ise kendinden gafildir ancak hakiki iman ile kendine gelip sıkıntılarından kurtulabilir.

İNSANI KURTARACAK HAKİKAT

İnsan bu dünyadaki varlık sebebini sorgulamazsa onu kurtaracak hakikate ulaşamaz. Nasıl ki derin bir uykudaki insanın, etrafında olup bitenlerin farkına varması için uyanması gerekiyorsa bir Müslüman’ın da gaflet uykusundan uyanabilmesi için ilahi emirlere kulak vermesi gerekir. Ancak böyle kurtuluşa erebilir. Aksi hâlde ecel gelip Azrail onu uyandırdığında iş işten geçmiş olacak. Ömrümüz akıp gidiyor. İnsan akıl nimetini kullanmalı ve derin uykusundan bir an önce uyanmalıdır.

Son olarak şunları söylemek isterim. Dünya bir misafirhane… Bu misafirhanede yaşayan bizler hakikate ulaşmak istiyorsak kâinatı ve kendimizi okumaktan hiçbir zaman geri durmamalıyız. Şahit olduklarımız bizi hakikate götürecektir. O vakit gaflet uykusundan uyanacak ve böylece bilmenin gereğini yerine getirmemizi sağlayacak sırra ulaşmış olacağız. Ne mutlu o sırra erenlere!

Editör: TE Bilisim