Furkan Benli / İstanbul

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi MbS, Ekim 2017’de verdiği dini tahrif etme projesi olan “Ilımlı İslam” sözünü yerine getiriyor. Göreve geldiği günden bu yana aldığı tartışmalı kararlarla tepki çeken MbS, ülkede eşi benzeri görülmemiş uygulamaları hayata geçiriyor.

KATILIMCI 750 BİNİ AŞTI

İlk defa 2019’da gerçekleştirilen ve ülkenin başkenti Riyad’da düzenlenen “Riyad Sezonu” etkinlikleri birkaç gün önce başladı. Ülkenin gündemine oturan etkinliğe ilk gün 750 binden fazla kişi katılmasının yanı sıra milyonlarca Suudi vatandaşı akın etmeye devam ediyor. Dev izdihamların yaşandığı etkinlikler geçtiğimiz sene pandemi nedeniyle ertelense de festivallerin her sene geleneksel olarak düzenlenmesi planlanıyor. Bu sene gerçekleştirilen festivalde Mart 2022’ye kadar sürecek toplam 7 bin 500’den fazla etkinliğin düzenleneceği açıklandı.

TACİZ SKANDALI

Festivallere start verilmesiyle birlikte tepkiler de çığ gibi gelmeye başladı. Etkinlik sırasında taciz ve tecavüz olayları yaşandı. Meydana gelen gayri ahlaka görüntüler yeni tartışmaları tetiklerken sosyal medyada halkın öfkesine yol açtı.

Binlerce Suud vatandaşı konuya ilişkin sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulundu. Özellikle Twitter’da büyük tepki çeken taciz olaylarıyla ilgili “Riyad Sezonu Tacizcisi” etiketi açıldı. Çok sayıda kadın taciz edilme korkusuyla festivale katılmadığını söyledi.

HEM İSRAF HEM İSLAM KARŞITI!

Tepkiler yaşanan bu skandallarla da sınırlı kalmadı. Birçok kişi festivali ve etkinlikleri organize edenleri israfa neden olduklarını belirtirken, ülkenin bir çoğu festivallerin İslam’dan ve geleneklerden kopma olarak görüyor.

Ayrıca Suud halkı Kovid-19 nedeniyle festivallerin tedbirsiz bir şekilde binlerce kişiyle gerçekleştirilmesinin tehlikeli olduğunu belirterek sosyal mesafenin sadece okullarda ve camilerde uygulanması nedeniyle yetkililere tepki gösterdi.

MBS DÖNEMİ SUUDİ ARABİSTAN

MbS’nin yönetime gelmesiyle ülkede İslam karşıtı sesler yükselmeye başladı. Özellikle Hadislere karşı tepki çeken açıklamalar yapıldı. MbS’nin hadislerin geri planda tutulması gerektiği açıklaması büyük tepki çekmişti.

Bunun yanı sıra Suud halkının nabzını yoklayan bir anket çalışması yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. Ankette “Üniversitelerde Kur’an dersleri kaldırılsın mı?” sorusu sorulmuş yapılan çalışmanın ülkedeki İslami kimliği silmeye yönelik bir adım olarak değerlendirilmişti.

Suudi Arabistan’da ezan ve vaazların sesi de kısılmıştı. Camilerde okunan dualar veya verilen vaazların hoparlörden yayınlanmamasına ve ezandan sonra hoparlörlerin kapatılmasına karar verilmişti.

Editör: TE Bilisim