Kanada’nın Türkiye’ye yönelik ambargo kararı, Kanadalı şirketlerin milyonlarca dolar zarar etmesine sebebiyet verdi. Ürünlerinin tek kullanıcısı TUSAŞ olan Telemus Systems şirketi ise 2021 yılının ilk 7 ayı içerisinde hiç gelir sağlayamayarak battı. Şirket, TUSAŞ’ın ANKA MALE İHA platformu için istihbarat sistemleri tedarik ediyordu.

İflas raporunda yer alan ifadelere göre Kanada Dışişleri Bakanlığı, 2020 yılında Kanada hükümeti adına Türkiye’ye yönelik askeri ürün ve teknolojilerin ihracatına yönelik ihraç izinlerini askıya aldı. Bu da tek müşterisi TUSAŞ olan Telemus’un iflasına yol açtı.

TÜRKİYE AMBARGOSU KRİZE NEDEN OLDU

SavunmaSanayiST.com’da yer alan habere göre; Telemus, TUSAŞ ile mevcut sözleşmesindeki yükümlülüklerini getiremedi ancak bu süreç içerisinde kendisine yeni bir müşteri de bulamadı. Bunun sebebi ise “Savunma Üretimi Yasası” uyarınca federal Kontrole Tabi Mallar Düzenlemeleri kapsamında kısıtlamalara tabi olan ürünlerini ve teknolojisini serbestçe satamaması oldu.

Şirket, TUSAŞ’la olan sözleşmesinin tehlikeye girmesinin ardından Kanada Dışişleri Bakanlığı ile sorunun çözümü için defalarca defalarca bir araya geldi. Telemus, bu görüşmelerde Türkiye’ye yönelik ihraç lisanslarının askıya alınmasının şirketin mali durumunu son derece olumsuz etkilediğini Kanadalı yetkililere iletti.

İFLASINI AÇIKLADI

Kanada devletinin yaptırımları sonucunda Telemus artık herhangi bir gelir elde edemez hale geldi ve finansal destek için yalnızca Parentco’ya bağımlı oldu. Kanada Dışişleri Bakanlığı, Nisan 2021’de şirkete yaptığı tavsiyede İhracat ve İthalat İzinleri Yasası’nın 10(1) alt bölümü uyarınca TUSAŞ ile olan sözleşmesini iptal etmesinin iyi olacağını bildirdi.

Bunun sonucunda ise Telemus’un tek gelir kaynağı ortadan kalktı ve şirket likidite krizine girdi. Telemus Systems, 24 Ağustos 2021 itibarıyla iflasını açıkladı.

MİLYONLARCA DOLAR ZARARLA BATTI

Şirket, yaptırımların başladığı 2020 mali yılında 360.000 dolarlık zararla yılı kapattı. 31 Temmuz 2021 itibarıyla sona eren 2021’in ilk 7 ayında ise Telemus’un geliri tam olarak 0 dolardı. Şirketin zararları ise bu noktada yaklaşık olarak 1.1 milyon dolara ulaşmıştı.

Kanada devletinin Türkiye’ye yönelik yaptırım politikaları sonucunda şirket tek müşterisi ve gelir kaynağı olan TUSAŞ’a ürünlerini ihraç edemedi ve en sonunda ise battı.

TÜRK SİHA’LARINA AMBARGO

Kanada hükümeti, Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik gerçekleştirdiği ‘Tek Vatan Harekatı’ esnasında Türk SİHA’larının oynadığı rol sebebi ile Türkiye’ye ambargo kararı almıştı. Bu doğrultuda Türk SİHA’ları için ürün tedarikinde bulunan L3 Wescam ve Telemus Systems gibi bir dizi Kanadalı şirketin, Türkiye’ye savunma ürünleri ihraç etmesi engellenmişti.

Editör: TE Bilisim