ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 2017'nin sonlarında “DEAŞ'ın canlanmasını önlemek” gerekçesiyle Suriye'de sınır muhafız birlikleri kurma planlarını uygulamaya koymuştu. Ancak, Türkiye'nin diplomatik ve askeri baskılarıyla bu plan başlarına çalınmıştı. Türkiye'nin Ocak 2018’de Zeytin Dalı Harekâtı ve Ekim 2019’da Barış Pınarı Harekâtı’nı yapması ABD ordusunu sekteye uğratmıştı.

ABD TERÖR İTTİFAKI KURUYOR

Geri adım atmayan ABD, bu sefer Irak sınırındaki yapılanma için iki ayrı koldan girdi. Sınır hattını Haseke ve Deyrizor illerinin idari sınırlarını gözeterek tasarladı. Haseke hattını Carba aşiretinin örgütle çalışan uzantısı Senadid grubuna veren ABD, Deyrizor hattını ise Şammar aşiretiyle ele aldı. Terör örgütü YPG/PKK mart ayında ABD'nin isteği doğrultusunda, bölgede “SDG” adını kullanmaya başladı. Temmuz ortasında Amerikalı komutanlar, sözde “SDG genel komutanı” olarak adlandırdıkları teröristbaşı Ferhat Abdi Şahin'i, Senadid grubu sorumlularından Yaver Dehham'la, Haseke'nin Rümeylan beldesinde bir araya getirdi.

Teröristler sınır hattında
Başvurusu kabul edilen kişilere aylık 820 biner Suriye lirası (230 dolar) maaş bağlandı. YPG/PKK’nın paravan isim olarak kullandığı SDG’nin çatısı altında kurulan yapıya, maaş karşılığı girmek için yapılan başvurulardan 7 bini kabul edildi. Yeni silahlı gruba El Cezire Muhafızları adı verildi. Yaklaşık 2 haftalık hızlandırılmış silahlı eğitimlerin ardından ilk etapta binlerce Arap yaklaşık 3 hafta önce Suriye'nin Irak sınırında konuşlandırıldı.

KESENİN AĞZI TERÖRİSTLERE AÇILDI

Görüşmede, Suriye'nin Irak sınırında konuşlandırılmak üzere binlerce kişinin maaş karşılığı silâhaltına alınması konuşuldu. Sınır gücü için ağustos ortalarında Haseke'nin Tel Alo ve Yarubiyye bölgelerinde başvurular toplanmaya başladı. ABD, sınırın Deyrizor topraklarına denk gelen hattı içinse Şammar aşiretiyle anlaştı. Şammar aşiretinde bu yapılanmanın başına Rafi Harran geçti. Harran’da binlerce başvuru topladı.

Editör: TE Bilisim