Altın hesabı açmak için öncelikle mobil bankacılık yöntemi seçildi ise, T.C. numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılmalıdır. Daha sonra arama kısmına altın hesabı yazıldığı taktirde çıkan kısıma uygun bilgiler girilerek başvuru onaylanmalı ve bankaya gönderilmelidir. İlgili banka başvuru ile ilgili olarak bilgileri hızlıca inceleyecek ve uygun görülüp, görülmediği taktirde bireye olumlu yada olumsuz bir dönüş yapacaktır.

Altın Hesabı Nedir?

Altın hesabının amacı, yatırımlarını altına çevirmek isteyen kullanıcılar için açılmış bir hesap yöntemidir. Bu hesap aracılığı ile yatırımlarını altına çevirerek bankaya yatırma ya da bankadan altın satın alma sonucu ortaya çıkan bir mevduat hesabıdır. Vadeli altın hesabı açabilmek için en az 10 gram altına ihtiyaç vardır. Bundan daha az altını bulunan ya da satın almak isteyen bireyler için altın hesabı açılamaz. Altın hesapları vadeli ve vadesiz olarak iki seçeneğe ayrılmıştır. Müşteri kendisine hangisini uygun bulur ise banka aracılığı ile ona başvuruda bulunabilir.

Vadesiz Altın Hesap Nedir?

Vadesi bulunmayan altın hesabı ile vadesiz bir şekilde altın alım-satım işlemleri gerçekleştirilir. Vadesiz hesapta herhangi bir vade konulmadan ya da alınmadan çalınma riski bulunmayan bir şekilde altınlarınızı biriktirebilir ve saklayabilirsiniz. Vadesi bulunmayan hesabın müşteriye bir getirisi ya da götürüsü bulunmaz. Sadece güvelik açısından tercih edilir ve istediği zaman altınlarını koyduğu miktarın aynısı ile geri alır.

Vadeli Altın Hesap Nedir?

Vadeli altın hesabı, vadeli mevduat hesabı ile aynı mantıkta işler durumdadır. Vadeli altın hesabı müşterilerine hesap açıldığından itibaren bazı fırsatlar sunar. Bu fırsatlar hesabım vadeli olması ile ilişkilidir. Vadeli olan altın hesabı açıldıktan sonra müşterinin seçtiği ay kadar vade ayı belirlenir ve bu aylar içerisinde müşterinin birikimine belirli bir faiz oranı işlenir. Bu faiz oranları ile müşterilerin birikimleri miktarlara göre giderek katlanarak artış sağlar. Vadeli altın hesapları belirli bir sınıra kadar devlet güvencesi altında tutulur. Bu üst sınır ise 100.000 TL’dir.  Üst sınır olarak belirlenen 100. 000 TL vadeli nakit bedeli banka da beklediği süre zarfı boyunca tamamen devlet güvencesindedir ve herhangi bir tehlikesi, riski kesinlikle bulunmaz.

Vadeli Altın Hesap Oranları Ne Kadar?

Vadeli altın hesaplarının faiz oranları bankalara ve vade, miktar gruplarında ayrılır. Bu şartlar ile hangi hesaba ne kadar faiz oranı koyulacağı belirlenir ve bu miktar vadeli hesap açılış başlangıcında müşterilere bildirilir. Vadeli hesap açılışında bankaya ne kadar altın verileceği kaç ay vadeli verileceği söylenerek aylık faiz oranı da otomatik belirlenmiş olur ve bu oranlar kişiye özel olarak değiştirilemez. Vadeli altın hesap faiz oranları şu şekildedir:

  • 1-29 gün arasında konulan faiz oranı %0
  • 30-400 gün aralığında ise konulan faiz oranı %0,50 olarak belirlenmiştir.

Bu faiz oranları daha yüksek gün aralıkları seçildiği taktirde ise yükselmektedir. Kesin bir faiz oranı öğrenebilmek için ilgili banka müşteri hizmetlerinden kesin bilgiler alınabilir ve istenen bankaya vadeli altın hesabı için başvuru yapılabilir. Minimum vadeli altın hesap açılışı için gereken altın tutarı 10 gram olup 1000/1000 saflıkta altın olması gerekir durumdadır. Vadeli altın hesabı açmaya karar verildiği taktirde mobil bankacılık üzerinden de istenilen bilgilere ulaşmak oldukça mümkündür.

Editör: TE Bilisim