Elma kurusu yapmak oldukça yapılması kolay bir gıda türüdür. Elma kurusu dışarıdan hazır alınabileceği gibi evde de kolayca yapılabilir. Evde elma kurusu yapabilmek için gerekli olan adımlar şunlardır:

  • Elmalar güzelce yıkanır ve tamamen soyulur.
  • Elmalar ince bir şekilde yuvarlak olarak kesilir.
  • Bu şekilde kesilen elmaları kurumaya bırakmak gerekiyor.
  • Tamamen kuruduktan sonra bir kaba konarak kaldırılır.

Elmalar bu şekilde kurumuş olur ve istenilen şekilde kullanılabilir. Elmalar hem rüzgarlı hem de güneş alan bir ortam da kurutulmaya bırakılmalıdır. Bu şekilde oldukça hızlı ve gerekli şekilde kuruma işlemi gerçekleşir. Elma kurusu evde bu adımlar takip edildiği şekilde kolaylıkla, lezzetli elma kuruları elde edilir. Bu elde edilen elma kuruları düzgün şekilde muhafaza edildiği taktirde uzun süre saklanabilir ve istediği şekilde tüketilebilir bir gıda türüdür.

Elma Kurusu Nasıl Saklanır?

Elma kurusu muhafaza etmek için tuval torbalar, meyva kapları ve kapağı delinmiş kavanozlar uygun olacaktır. Bunun yanı sıra bir diğer yöntem ise elmaları karton kutuda saklamaktır. Hiçbir gıda malzemesinin eski kabı kullanılmamalıdır. Elmalar kaplarının içerisinde ki kokuyu tamamen içlerine çeker ve bundan kurtulmak mümkün olmaz. O yüzden yeni ve temiz kokusuz bir kapta muhafaza edilmeleri gerekir. Elmalar havalandırılan, kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Elmalar bir balkonda saklanabilir; fakat buzdolabına koyulacak elma kurusu düzenli olarak çıkarılmalı ve havalandırılmalıdır aksi taktirde bozulacaktır. Elma kurularının yanında asla keskin kokulu hiçbir ürün bulunmamalıdır. Elmalar kokuları müthiş bir şekilde içerisine çeker ve kolaylıkla baharat, gıda kokularını da içine çekmiş olur. Bu kokulardan bir daha kurtulmak mümkün olmaz. Bu yüzden elmaların hiçbir koku çekemeyecekleri bitir yerde muhafaza edilmeleri gerekir. Elmalar depolarda, asma katlarda ve mutfak çekmecelerinde kolaylıkla saklanabilirler.

Elma Kurusu İle Ne Yapılabilir?

Elma kuruları ile yapılabilecek birçok gıda tüketim ürünü bulunur. Öncelikle doğal katkısız elma kurusu hiçbir işlem yapılmadan da tek başına sağlıklı bir atıştırmalık olarakta tüketilebilir. Hazırlanan elma kuruları ile kışlık komposto, hoşaf, reçel ve elma tatlısı yapılabilir. Elma kurusu yalnız tüketildiği gibi bu işlemlerden geçirilerekte tüketimi sağlanabilir ve elma kurusunun faydaları da oldukça çoktur. Tabi ki doğal ve katkısız olması en faydalı seçenektir. Elma kurusu faydaları ise şu şekildedir:

  • Elma kurusu kan şekerini dengeler.
  • Açlığı azaltmaya yardımcı olur.
  • Şeker ihtiyacını karşılar ve ani gelen tatlı isteğini bastırır.

Bu ve bunlar gibi birçok fayda sağlayan elma kurusu evde kolaylık ile yapılabildiği gibi marketlerden, aktarlardan da hazır olarak temin edilebilir. Elma kurusu fiyatları ise marketlerde ve aktarlarda kurutma yöntemine, katkı maddesi olup olmadığına göre değişiklik gösterebilir; fakat elma kurusu için belirli bir fiyat aralığı söylenmesi gerekirse 10-100 TL aralığında her fiyatta hazır elma kurusu paketi satın alınabilir.

Elma Kurusu Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?

Elma kurularının sağladığı faydalar ile birçok sağlık sorununa da iyi geldiği görülmüştür. Elma kurularının doğal ve katkısız olması en büyük avantajdır. Bu şartlarda olan elma kurularının birçok rahatsızlığa iyi geldiği tıbbi olarakta kanıtlanmıştır. Elma kurusu oldukça sağlıklı ve bünyede birçok bölüme de fayda sağlar niteliktedir. Elma kurularının fayda sağladığı rahatsızlıklardan birkaçı şu şekildedir:

  • Düzenli tüketilen elma kurusu sayesinde kansere karşı vücudu koruma gücüne sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kabızlık sorununu çözebilir ve mide rahatsızlıklarını rahatlatmaya yardımcı olur. (Reflü, gastrit, ülser…)
  • Tok tutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişilerin diyet listesinde çokça bulunur.
  • Kanı temizler ve vücutta ki suyun uzun süre kalmasını sağlayarak susuzluğu giderici özelliğe de sahiptir.
Editör: TE Bilisim