Diriliş Postası Dış Haberler

Suriye Türkiye’ye yönelik terör saldırılarıyla Ankara’nın gündeminde olsa da bölgede bulunan diğer ülkelerin de en sıcak gündemleri arasında yer alıyor.

Özellikle Rusya, İran ve İsrail bölgede hakimiyet peşinde çabalamaları dikkat çekiyor. İran’ın bölgedeki Şiiliği yayma ve nüfuzunu geliştirme politikası ülkedeki iç savaşı fırsata çevirdiğinin en net göstergesi olarak değerlendiriliyor. Rusya ise Akdeniz’e açılan kapısı olarak gördüğü Suriye’de Esed rejimine verdiği destek ile varlığını güçlendirmiş durumda. İsrail’in Tahran’la olan çatışmasını Suriye’de de devam ettirmesi ülkede varlık gösteren yabancı güçlerin hangi amaçla bulunduklarının işareti olarak göze çarpıyor.

Tüm bu yaşananlarla birlikte bölgede her an değişen dengeler Suriye’de varlık gösteren yabancı güçler arasındaki denge ve anlaşmaları da etkiliyor.

BENNETT-PUTİN BİR ARAYA GELDİ

Başbakanlık koltuğuna gelmesinden bu yana Rusya’ya ilk ziyaretini gerçekleştiren Naftali Bennett 22 Ekim’de Rusya’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Dikkat çeken ziyarette bölgesel konuların yanı sıra özellikle Suriye konusuna dair açıklamaları gözden kaçmadı. Putin, Suriye’nin inşasını ve ülkenin yeniden ayağa kaldırılması için çabaladıklarını söylerken İsraille birlikte terör gruplarına karşı iş birliği girişimlerine vurgu yaptı. Bennett ise Putin’le Suriye'deki durumu ve İran nükleer programını konuşmayı umduğunu belirtti.

Putin’in Suriye’nin inşası vurgusu kamuoyunda ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkması anlamına geldiği şeklinde değerlendirildi.

İSRAİL VE RUSYA, İRAN’A KARŞI EL SIKIŞTI

The Jerusalem Post’un yayınladığı bir haberde ise dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. İsrail menşeili haber sitesi, Suriye’de nüfuz ve ideolojik açıdan yayılmacı politika izleyen Tahran’ın Putin ve Bennett arasındaki anlaşma neticesinde Suriye’den çıkarılmak istendiğini öne sürdü.

Haberde “İsrail, ABD'nin en güçlü müttefiki olmaya devam ederken, Rusya'nın Orta Doğu'daki en önemli aktör olduğunu ve Esad'ın dış dünyadan bir şey kazanmak istediğinde Moskova'yı dinleyeceğini biliyor.” ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilisim