Uşi Antlaşması nedir, önemi ve maddeleri nelerdir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Uşi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde imzaladığı antlaşmalardandır. Herkesin az çok bilgi sahibi olduğu ancak tam olarak bu antlaşmanın önemi bilinmediğinden bilgileri özet olarak sizler için derledik. peki, Uşi Antlaşması nedir, önemi ve maddeleri nelerdir? İşte detaylar…

UŞİ ANTLAŞMASI NEDİR?

Trablusgarp Savaşı devam ederken Balkan Savaşının çıkması Osmanlı İmparatorluğunu güç duruma düşürmüştü. İki büyük savaşı iki cephede sürdürecek gücü kalmayan Osmanlı İmparatorluğu İtalya Krallığı'ndan barış istemek zorunda kalmıştı.

Bu görüşmeler her iki tarafın bir araya geldiği İsviçre' nin Leman gölü kıyısında bulunan Lozan kentinde gerçekleşti. Antlaşma işte bu kıyıda bulunan " Uşi semtinde "imzalandı. 1912 tarihli bu Antlaşmaya Uşi Antlaşması denilmesi bu sebepledir.

UŞİ ANTLAŞMASI MADDELERİ NELERDİR?

Osmanlı İmparatorluğunun imzalamış olduğu son antlaşmalardandır. Uzun müzakere ve tartışmalar sonucunda imzalanan Uşi Antlaşması toplamda 10 maddeden oluşur. Fakat en önemli maddeleri olan üç maddesi şunlardır:

Uşi Antlaşması ile Trablusgarp ve Bingazi bölgelerine özerklik tanınmış oldu. Bingazi ve Trablusgarp yeni yasalar ve özel bir düzenle yönetilecekti.

Osmanlı İmparatorluğu bu bölgelere yani Bingazi ve Trablusgarp' a iki görevli atayacaktı. Bunlardan " Naibü's-Sultan" padişah adına bu bölgeleri koruyacaktı. Adli ve dini işler için için de merkezden padişah tarafından kadılar tayin edilecekti. Her iki görevlinin maaşları ve giderleri ise Osmanlı Maliyesi tarafından karşılanacaktı.

Uşi Antlaşmasının kritik maddesi olan on iki ada maddesi ise şöyleydi: İtalya on iki adayı geçici olarak elinde tutacaktı. Yani Osmanlı İmparatorluğu Balkan Savaşlarında bu adaları savunmayacaktı.

UŞİ ANTLAŞMASI ÖNEMİ

Uşi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunun imzalamaya mecbur kaldığı ve toprak kaybedip tavizler vermek zorunda bırakıldığı olumsuz bir Antlaşmadır. Yerel halkı direniş için örgütlemek üzere Trablusgarp' ta bulunan başta Mustafa Kemal olmak üzere Fethi Okyar gibi isimler de Uşi Antlaşması imzalanınca İstanbul' a dönmek zorunda kalmışlardır.

Uşi Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu toprak kaybetmiştir. 12 adayı geri vereceğini taahhüt etmişse de İtalya bu adaları geri vermemiştir. Bu adalar 2. Dünya Savaşı sonunda Yunanistan'a verilmiştir.

Editör: TE Bilisim