Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ticari ve ekonomik ilişkilerini çok yönlü derinleştirmesinin her iki ülkenin de çıkarına olduğunu belirterek, "Türkiye ile BAE arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin, bölgedeki diğer ülkelere örnek teşkil ederken aynı zamanda bölgesel istikrarı da teşvik edebilecek olması bakımından değerli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Muş, Dubai'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla gerçekleştirilen Türkiye-BAE İş Forumu'na katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Muş, iş forumlarının, iki ülke iş dünyalarının yakınlaşmasına, birbirlerinin faaliyet alanları hakkında bilgi edinmelerine ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesine imkan sağladığını söyledi.

 

HEDEF 15 MİLYAR DOLAR

Muş şu değerlendirmede bulundu: "2020 yılında Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacmi pandemi koşullarına rağmen artış göstermiş ve 8,4 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yıl 10 aylık veriler, ikili ticaretimizdeki olumlu seyrin devam ettiğini göstermektedir. Hedefimiz ilk aşamada 2017 yılı seviyesi olan 15 milyar doları yeniden yakalamak ve bu noktayı kısa sürede geride bırakmaktır."

2002 yılından bu yana BAE'den Türkiye'ye gelen toplam yatırım tutarının 2020 yıl sonu itibarıyla 4,8 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Muş, bugün Türkiye'de neredeyse 550 BAE sermayeli şirket faaliyet gösterirken gelecek süreçte bu rakamları çok daha yüksek seviyelere çıkarmak istediklerini kaydetti. 

YATIRIM ÜSSÜ HALİNE GELDİK”

Türkiye'nin salgınla mücadele konusunda gereken tedbirleri süratle alırken özel sektörün de büyük bir özveriyle üretim yapmayı sürdürdüğünü belirten Muş, şunları kaydetti:

"Bunun getirisi olarak ülkemiz, tedarik zincirlerindeki kırılmalara karşın Asya-Pasifik coğrafyasının alternatifi olarak öne çıkarken küresel çapta birçok firma için gözde bir yatırım üssü haline gelmiştir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Türkiye bugün dünya ticaretinde güçlü bir tedarikçi olarak konumunu perçinleştirmekte ve güçlendirmektedir.”

KEK PROTOKOLÜ İMZALANDI

Bakan Muş, iş forumunun ardından BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Ahmed Al Zeyoudi ile Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına katıldı. Toplantının ardından KEK Protokolü imzalandı. Bakan Muş, BAE'li Bakan Al Zeyoudi'nin yanı sıra Ekonomi Bakanı Abdullah bin Touq Al Marri ile de görüştü.

Editör: TE Bilisim