MİSRATA Askeri Savcılık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Misrata kentindeki Hava Kuvvetleri Koleji’ne 2019’da Hafter güçlerine ait uçakla yapılan hava saldırısında Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinden bir askerin öldüğü belirtildi. Açıklamada, saldırıyla ilgili açılan davada yapılan yargılama sonunda Hafter başta olmak üzere ona bağlı güçlerin sözde komutanlarından Genelkurmay Başkanı Abdurrezzak en-Nazuri, Hava Kuvvetleri Komutanı Sakr el-Ceruşi ve Tuğgeneral Abdusselam el-Hasi’ye idam cezası verildiği aktarıldı.

HAFTER YANLILARI TEPKİLİ

Açıklamada ayrıca, Mahkemenin Hafter ve komutanlarının askerlikten ihraç edilmelerine karar verdiğini ve haklarında verilen kararın onları sivil haklarından da kalıcı olarak mahrum ettiği ifade edildi. Darbeci Hafter’in başını çektiği Libya Ulusal Ordusundan RT Arabic’e konuşan askeri bir kaynak, Hafter hakkında idam kararının verilmesine dair sert eleştirilerde bulundu. Misrata Askeri Mahkemesi’nin verdiği idam kararının hukuksuz olduğunu söyledi.

“İHVANCI” SUÇLAMASI

Hafter hakkında tutuklama ve idam yargılamasını “Komik bir karar” olarak nitelendiren askeri kaynak kararı veren mahkemenin de herhangi bir meşruiyetinin olmadığını savunarak mahkemenin Müslüman Kardeşlere (İhvan) bağlı olduğunu öne sürdü. Kaynak ayrıca Trablus’taki askeri savcının Libya Ordusunu temsil etmediğini ve meşruiyeti olan savcının Tümgeneral Farac Sus’a olduğunu söyledi.

YILDIZI MI PARLATILIYOR?

Libya Askeri Başsavcılığı da önceki gün Hafter hakkında 5 dava ve askeri kanun ihlaline ilişkin gözaltı kararının uygulanmasını istemişti. Yapılan açıklamada Hafter’in başkanlık seçimlerine aday olarak askeri yasayı ihlal ettiğine işaret edildi. Öte yandan uluslararası mahkemelerde “Savaş suçlusu” olduğu iddiasıyla açılan davalar seçim süreci bitene kadar durdurulması dikkat çekerken, Libya’daki yargı organlarının Hafter hakkında gün aşırı açıklama yapması, Hafter’le alakalı soru işaretlerini artmasına sebep oldu. Hafter’i destekleyen küresel güçlerin, “Mağdur ve saldırı altında” olduğu izlenimi vererek Hafter’i öne çıkarmak istediği düşünülüyor.

Editör: TE Bilisim