İbrahim Seçkin Talaş / Ankara

YERLİ otomobil TOGG için geri sayım sürerken, son olarak şarj istasyonları için yeni bir gelişme daha yaşandı. 2030 yılına kadar Türkiye’nin otomobili başta olmak üzere 2 milyondan fazla elektrikli aracın yollara düşeceği göz önüne alındığında 250 binden fazla kamuya açık şarj noktasına ihtiyaç duyulacak.

TOGG için hazırlanan şarj istasyonları altyapısı ise hazır durumda. Elektrik Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları Kurulum ve Güvenlik Gerekçeleri standardı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlandı. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çanakçı, TOGG ve elektrikli araçlar üzerine Diriliş Postası’nın sorularını yanıtladı.

Türkiye’de bu alanda TOGG ile bir atılım yapmaya hazırlanıyor. TOGG kendi alanında diğer araçlarla mukayese edildiğinde öne çıkaran özellikleri neler?

Evet, Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren ülkemizde yerli ve milli otomobil özlemi ile girişilen birçok teşebbüs bazı nedenlerle akim kalmıştır. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, 2022’nin sonunda TOGG seri üretim bandından inecek ve satışa sunulacaktır. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin yapmış olduğu açıklamaya göre 2020 yılında otomobil toplam satış rakamının %30’unu SUV modeller oluşturmuştur ve önceki yıllara göre SUV modellerin pazar payında artış görülmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde TOGG’un SUV modellere sahip olması pazarda önemli bir yere sahip olacağını göstermektedir. Bununla birlikte, ülkemizin otomotiv yan sanayinde iyi bir düzeyde olması parça tedarik zinciri bakımından TOGG'u avantajlı duruma getirmektedir. Ayrıca, batarya parça tedarik zinciri bakımından TOGG'u avantajlı duruma getirmektedir. Ayrıca, batarya üretiminde bazı yurt dışı firmalarla yapılan ortaklıklar ve ülkemizde üretim yapmalarının sağlanması dışa bağımlılığımızı da azaltacaktır.

EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ ÇEVRECİ OLMASI

TOGG ile ilgili yetkililer tarafından yapılan açıklamaları incelediğimizde; en önemli özelliği elektrikli ve çevreci olmasıdır. Aracın internet bağlantısına sahip olacağı ve bilişim teknolojileriyle kolayca entegre edilebileceği söylenmektedir. Bu özelliğiyle yazılım güncellemeleri uzaktan yapılabilecek, arıza durumunda da servis ekipleri uzaktan müdahale edebilecektir.

SEGMENTİNDE UZUN AKS MESAFESİNE SAHİP

Bataryanın hızlı şarj ile30 dakikadan az bir sürede %80 doluluk oranına ulaşması diğer önemli bir özelliğidir. Ayrıca kendi segmentinde en uzun aks mesafesine, yüksek çarpışma dayanımına ve daha fazla burulma direncine sahip olacağı da ifade edilmektedir. Bununla birlikte, frenleme anında elektrik enerjisi üretilerek bataryanın şarj edilmesi özelliği de araç menzilini artırmaya katkı sağlayacaktır.

OTONOM ÖZELLİĞİ TOGG’U ÖNE ÇIKARACAK

Bilindiği gibi, TOGG İstanbul Park pistinde test edildi ve 100 km/h hıza 4.8 saniyede çıkarak iyi bir performans sergiledi. Avrupa’daki Test Merkezlerinden de en yüksek değerlerle onay alacağına inanıyorum. TOGG’un sürüş destek sistemleriyle otonom araç özelliklerine sahip olması ve güncel akıllı sistem teknolojileriyle desteklenmesi de onu pazarda öne çıkaran önemli özellikler olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin yerli ve milli bir otomobil yapma çabasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Pek çok insan önceleri böyle bir durumun gerçekleşeceğini düşünmüyordu. Son 20 yılda ülkemizde 2023, 2053 ve 2071 hedefl eri belirlenerek tarihi adımlar atılmaktadır. Bu doğrultuda yapılan yatırımlar ve teknolojik gelişmeler ortaya konulmaktadır. İHA ve SİHA’lar, Savunma Sanayinde gelinen noktalar, milli gemi, yerli ve milli otomobil TOGG vb. gelişmeleri görüyoruz. AR-GE kültürünün yerleşmesi uzun bir süreç ister, sabır gerektirir. Her alanda olduğu gibi teknolojik alanda da bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Kendimize ait yerli ve milli ürünler için çalışıyoruz ve teknoloji üretiyoruz. Bu durum aynı zamanda istihdam ve ekonomik gelişme demektir.

İÇTEN YANMALI MOTORUN YERİNE ELEKTRİKLİ MOTOR

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İhsan Karamangil, elektrikli araçlar üzerine Diriliş Postası’na değerlendirdi. Bir elektrikli araç nasıl çalışır? Bir elektrikli araç nelerden oluşur? Bir elektrikli araç basitçe bir batarya, bir elektronik kontrol ünitesi, motor sürücüsü ve elektrik motorundan oluşuyor. Benzinli otomobillerdeki yakıtın yerini elektrikli araçta batarya, içten yanmalı motorun yerini ise elektrik motoru almış oluyor. Arada bazı yardımcı sistemler var tabii.

“BİZ YAPAMAYIZ DÜŞÜNCESİ KIRILDI”

YERLİ ve milli otomobile gelince; ülkemize ait bir marka olan TOGG ile elektrikli otomobil üretimine başlamak oldukça isabetli bir karar. Çünkü otomobil teknolojisi artık o tarafa doğru gidiyor. Ülkemizde otomotiv sektöründe özellikle imalat noktasında yılların getirdiği bir birikim var ve oldukça iyiyiz. Otomotiv yan sanayimiz çok iyi düzeyde. Teknolojik bilgi birikimimiz var. Yeterli ve donanımlı mühendis ve teknik eleman alt yapımız da var. Bu birikimleri bir çatı altında toplayıp kendimize ait yerli ve milli ürüne dönüştürecek irade de (Allah’a şükür) ortaya konuldu.‘Saha da yoksanız masada olamazsınız’ anlayışı öne çıkmaya başladı. Bu anlayış her alanda olmalı. Artık, biz yapamayız düşüncesi kırıldı ve en iyisini biz yaparız anlayışı hâkim olmaya başladı. Elbette, içerde ve dışarıda bu gelişmelerden rahatsız olanlar var. Bunlar geçmişte de vardı, her zaman olacaktır. Önemli olan bizlerin yerli ve milli anlayışımızdan vazgeçmememizdir ve ortaya konulan iradeye de sahip çıkmamızdır.

ESNEK YÜK YÖNETİMİYLE ÇÖZÜLEBİLİR

İki tip şarj tekniği var. Birincisi alternatif akımla şarj tekniğidir. Bu teknikte AC gerilimi DC gerilime dönüştürmek için araç üstü on-board şarj ünitesine ihtiyaç duyuluyor. İkinci şarj tekniği ise DC gerilimle şarj. Bu teknikte çok daha yüksek güçlerde batarya şarj edilebiliyor ve batarya çok daha kısa bir sürede şarj edilebiliyor. Burada bataryanın çekebileceği güçte önemli. Şarj ünitesi güçlü olabilir ama batarya buna cevap veremeyebilir. Türkiye’de tüm otomobiller elektrikli olsa bile şebekeye binecek yükün %20-25’ geçmeyeceği ifade ediliyor. Temel problem şebekelerin hareketsiz ev, sanayide fabrikalar, işyerleri gibi sabit binalar için tasarlanmış olması, elektrikli araçlarda ise yük hareketli. Farklı bölgelerde şebekelerden güç çıkışları olacak. Ama bunun bile esnek yük yönetimi veya yük kısıtlaması getirilerek çözülebileceği söyleniyor.

Editör: TE Bilisim