Gerekli evrak, şart ve süre sınırlarının hepsine uyulması sonucunda başvuruda bulunarak alınması mümkündür. Çiftçileri ve tarımsal üretim ile resmi olarak uğraşan ve bu yolla ekonomik geçimini sağlayan herkesin başvurabileceği mazot Gübre desteğinden, gerekli şartları eksiksiz olarak tamamlayan herkes faydalanabilir. Mazot ve gübre desteklerinin yanında, toprak analizi desteği de bu paketin içerisinde çiftçilere sunulan bir diğer üretim amaçlı yardımdır.

Mazot Gübre Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Destek için başvuruyu yapmadan önce belge ve kayıt olarak çeşitli zorunlu şartların yerine getirilmesi gereklidir. Bunlar arasında en önemli olanı, ÇKS adı verilen Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olma gerekliliğidir. Daha sonra gerekli olan dilekçeyi, bulunduğunuz şehir ve bölgede sorumlu olan Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri’ne ileterek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer, birden fazla arasanız veya üretim merkeziniz için başvuruda bulunmak istiyorsanız, her biri için farklı başvuru yapmanız gereklidir. Farklı yerlerde olan arsalar için, arsaların bulunduğu bölgedeki Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri’ne yeniden başvuruda bulunmanız gereklidir. İl ve İlçe Müdürlükleri’nin dışında, aynı dilekçe ve belgeler ile direkt olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na da başvurunuzu iletebilirsiniz.

Mazot Gübre Desteği Başvurusu Internet Üzerinden Nasıl Yapılır?

e- Devlet sistemi aracılığıyla internetten başvuruda bulunmak da mümkündür. Internet başvuruları için de tarım üreticilerinden aynı şartlar ve belgeler istenir. Bunları tamamlamanız halinde, başvurunuzu e-Devlet şifreniz ve TC Kimlik numaranız aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz, size en yakın PTT şubesine giderek bir şifre edinebilirsiniz.

Mazot Gübre Desteği Başvuru Şartları Nelerdir?

Başvuruyu yapabilmek için gerekli koşulların herkes tarafından karşılanmış olması zaruridir. Belgelerin ve istenen diğer şartların karşılanması durumunda başvurularınızı olumlu dönüş sağlanamayacağından desteği alma şansınız bulunmaz. Aynı zamanda, gerekli süreler içerisinde yapılmış olmayan başvurularda resmi olarak onay alamazlar. Başvurunuzu tamamlamak için hazırlamış olmanız gereken tüm belgeler ve karşılamanın gereken şartlar şu şekilde listelenebilir:

  • ÇKS kısa adı verilen Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydınız bulunması zorunludur.
  • Mazot Gübre desteğinden yararlanabilmek için en az 1 dekar tarım arazinizin olması zorunludur. Aksi takdirde, başvurularınızı onay almaz.
  • Tek bir parça halinde olan arazinin 50 dekar veya üzeri bir boyuta sahip ise, toprak analizi yaptırmanız zorunludur. Toprak analizini yaptırmamanız durumunda, yalnızca mazot desteğini alabilir, Gübre desteğinden mahrum kalırsınız. Her 50 dekarlık alan için 1 toprak analizi raporu gereklidir. Alanınınız daha da büyükse, toprak tahlili sayısını da artırmanız gereklidir.

Mazot Gübre Desteği Ne Kadar Destek Verir?

  • Mazot ve gübre desteği miktarı, üretmekte olduğunuz ürünlere göre değişiklik gösterir. Mazot ve gübre desteği, her türlü ürüne verilmemekle birlikte ekinin ne olduğuna göre de artış ve azalma da gösterir. Mazot Gübre desteği, aynı zamanda, ekili olan ürün başına göre de dağıtılır. Gübre desteği;
  • Buğday
  • Arpa
  • Yulaf

Ürünleri için dekar başına 32 TL olarak, diğer ürünler için ise 16 TL olarak belirlenmiş durumadadır. Mazot desteği ise:

  • Peyzaj ve süs bitkileri
  • Özel çayır
  • Mera ve Orman Emvali Alanları için 3,30 TL olarak belirlenmiştir.
  • Hububat, Yem Bitkileri, Baklagiller, Yumru Bitkiler, Sebze ve Meyve Alanları için 4,85 TL olarak belirlenmiştir.
  • Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Endüstriyel Bitki Alanları için ise 7,90 TL olarak belirlenmiştir.

Fiyat destek tablosu bu şekilde oluşturulmuş olan Mazot Gübre Desteği başvurularınızı, tüm şartları karşılayıp evrakları tamamladıktan sonra açıklanmış olan tarihler arasında gerçekleştirebilirsiniz.

 

Editör: TE Bilisim