İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla Ilişkiler Genel Müdürlüğü, ABD merkezli Chrest Vakfı’ndan 2 milyon 75 bin 477 dolar fon desteği alan ve medya alanında siyasi nüfuz faaliyeti de gösteren 11 sivil toplum kuruluşu hakkında adli ve idari işlem başlatılması için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

KANUNA AYKIRI ÇALIŞTILAR

SIYASI nüfuz casuslarına yönelik soruşturmaya, fondaş STK’lar da takıldı. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, aralarında P24 Bağımsız Gazeteciler Platformu’nun da bulunduğu 11 STK’nın vergi kanunlarında belirtilen esas ve usullere uymadığını tespit etti, idarecileri hakkında adli ve idari işlem talebinde bulundu.

SIRA ONLARA GELECEK MI?

FONDAŞ STK’lar ve Metin Gürcan’ın ardından sıranın Chrest Vakfı’ndan yüz binlerce dolar alan medya kuruluşlarına da gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Türkiye’ye yönelik kara propagandanın başını çeken kuruluşlardan Medyascope’un 476 bin 720, Serbestiyet’in 49 bin 995, 140Journos’un 60 bin dolar hibe aldığı ortaya çıkmıştı.

***

Fondaş STK’lara inceleme

İçişleri Bakanlığı, Amerikan Merkezli Chrest Vakfı’ndan milyonlarca dolar hibe desteği alan STK ve dernekler hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. İncelemenin ABD’den fon alan medya kuruluşlarına uzanıp uzanmayacağı merak konusu.

İÇİŞLERİ Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, merkezi ABD'de bulunan Chrest Vakfı tarafından fonlandığı belirtilen Türkiye'de faaliyet gösteren derneklerin, vergi kanununda belirtilen esas ve usullere uymadıklarının tespit edildiğini bildirdi.

2 MİLYON DOLAR

Kurumdan yapılan açıklamada, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Derneği, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi Derneği, Sivil Toplum ve Medya Çalışmaları Derneği, Serbest Fikirler Derneği, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Demokrasi Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Derneği, Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Derneği, Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Derneği, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği, Mekanda Adalet Derneği’nin, Chrest Vakfı’ndan toplam 2 milyon 75 bin 477 dolar yardım aldığının tespit edildiği vurgulandı.

ADLİ İŞLEM TALEBİ

Açıklamanın devamında ise ‘’Vergi kanunlarında belirtilen esas ve usullere uyulmadığı tespit edilmiş ve ilgili dernek yöneticileri hakkında adli ve idari merciler tarafından gerekli işlemlerin yapılması talep edilmiştir." denildi.

Editör: TE Bilisim