Sosyalist ülkeler arasında dostluk ve askeri yardım sağlamak amacıyla kurulan anlaşma nedir? sorusuna cevap vermeden önce Doğu Bloğu’nun Batı Bloğu karşısında hazırladığı diğer örgütlere de kısaca değinmek gerekir. Truman Doktrini’nin yayınlanmasının ardından kurulan Cominform, dünya politikasında bir dönüm noktası oluşturmuştur. Tarihin seyrini değiştiren olaylar arasında gösterilen bu adımlar hakkında merak edilen detayları sizler için araştırdık. Peki, Sosyalist ülkeler arasında dostluk ve askeri yardım sağlamak amacıyla kurulan anlaşma nedir? İşte detaylar…

SOSYALİST ÜLKELER ARASINDA DOSTLUK VE ASKERİ YARDIM SAĞLAMAK AMACIYLA KURULAN ANLAŞMA NEDİR?

Varşova Paktı, 14 Mayıs 1955 tarihinde Varşova'da, sekiz sosyalist ülkenin imzaladığı "Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması" ile kurulan askeri ve siyasal birlik. Antlaşmayı imzalayan ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB'ydi.

VARŞOVA PAKTI NEDİR?

Varşova Paktı SSCB ve beraberindeki yedi Komünist ülkenin, NATO’nun komünist karşıtı olarak oluşturdukları ortak savunma örgütüdür.

 Varşova Paktı’nın ilk üyeleri Sovyetler Birliği, Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya ve Romanya’dır. Tıpkı NATO, yani Kuzey Atlantik Paktı gibi Varşova Paktı’da tüm üyelerin herhangi bir saldırı durumunda birbirinin yardımına koşmasını hedeflemiştir.

Editör: TE Bilisim