Bakanlığın belirlemiş olduğu şartlar, belgeler, süreler ve başvuru yöntemleri ile bu pakete başvuruda bulunmanız mümkündür. Sertifikalı Tohum Desteği sayesinde, üretimde fire vermeden ve güven oyunu artırarak işinizin genişlemesini sağlayabileceğiniz gibi aynı zamanda devletten aldığınız destekle de ekonomik olarak zorluk yaşamadan üretiminize devam edebilirsiniz.

Sertifikalı Tohum Desteği Ne Kadar Öder?

Tohum yardımına göre, belirli ürünlere farklı miktarlarda ödenen destekler sağlanmaktadır. Üretilecek ürüne göre bu desteğin miktarı değişiklik gösterir. Birime göre ödenen tohum desteğinin şu anda ürüne göre fiyat listesi şu şekilde belirlenmiştir:

  • Aspir, Kanola (Kolza), Susam – 4 TL
  • Çavdar, Tritikale, Yulaf – 6 TL
  • Çeltik – 8 TL
  • Arpa, Buğday – 8,5 TL
  • Fiğ, Korunga, Yem Bezelyesi – 20 TL
  • Yerfıstığı – 15 TL
  • Yonca – 30 TL
  • Kuru Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi – 20 TL
  • Patates – 80 TL

Sertifikalı Tohum Desteği Başvuru Süreci Nasıl İşler?

Desteğe yaptığınız başvuruyu, e- Devlet sistemi üzerinden, kullanmakta olduğunuz şifre ve TC kimlik numaranız aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Başvurunuz sırasında verdiğiniz bilgilere göre desteğinize olumlu geri dönüş yapılması halinde, paranızı belirtmiş olduğunuz hesap içerisinden çekme işlemini dilediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru yöntemlerinden hangisini kullandığınız fark etmeksizin, www.turkiye.gov.tr adresinden de sonucu öğrenme şansınız bulunur. Başvurunuza olumlu bir geri dönüşün sağlanacağından emin olmak için, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan listeye göre şartları ve evrakları tamamlamış olmanız gereklidir.

Sertifikalı Tohum Desteğine Kimler Başvurabilir, Başvuru Şartları Nelerdir?

Tohum desteğini almak isteyenlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan gerekli evrakları, belirlenmiş olan şekillerine uygun bir biçimde düzenlemesi gereklidir. Daha sonra, bölgede bulunan İl veya İlçe Tarım Müdürülükleri’ne belgelerle başvuruda bulunabilir. Aynı zamanda, e-Devlet sistemi veya www.turkiye.gov.tr adreslerine giderek, şifreniz ve TC kimlik numaranız araclığıyla başvurunuzu internetten de tamamlayabilirsiniz. Bu adresleri kullanarak başvurunun sonucu öğrenme şansınız da bulunmaktadır.

Sertifikalı Tohum Desteği Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Desteğe başvurmak için gerekli evraklar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından şart tutulmuş olan belgelerdir. Başvuru dileekçesinin örneğini de barındıran, Sertifikalı Tohum Desteği için aranan belgeler, bakanlık tarafından şu şekilde yayınlanmıştır:

  • Talep formu /(EK-11);​ bu formda bulunan sertifika ve fatura bilgileri tohumluk bayisi/tohum üreticisi tarafından tasdik edildikten sonra çiftçi, sertifikalı tohum kullanılan araziye ait bilgiler kısmını doldurur ve imzalar. Formda yer alan sertifika ve fatura bilgileri, tohum sertifikasındaki ve faturasındaki bilgiler ile uyumlu olmalıdır.
  • Tohumluk satış faturası; 2018 yılı güzlük ekilişler için (31/12/2018 tarihi ve öncesine ait) 1/1/2018 tarihi veya sonrasında, 2019 yılı ilkbahar/yazlık ekilişler için ise (1/1/ 2019 tarihi ve sonrasına ait) 1/7/2018 tarihi veya sonrasında düzenlenmiş olması gereklidir. Tohumluk fatura tarihi ekim dönemi sonrasına ait olamaz. Ekim dönemi aralığı gerekli görüldüğü hallerde il/ilçe tahkim komisyonunca belirlenir
  • Tohumluk sertifikası fotokopisi; sertifikaların geçerlilik süresi düzenleme tarihinden itibaren bir yıldır.

 

Editör: TE Bilisim