Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın yönetime gelmesiyle ülkenin adı cinayet ve hukuk dışı uygulamalarla gündeme geldi.

Henüz genç yaştaki Muhammed Bin Selman’ın saldırgan ve kural tanımayan tavırları ülkenin itibarını zedelemekle kalmadı, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki konsoloslukta vahşice katledilmesiyle de uluslararası infiale yol açtı.

İMAJ YENİLEME ÇABASI

Ancak Trump yönetiminin sahneden çekilmesi ve Biden yönetiminin Prens Muhammed Bin Selman'ın arkasında durmaması Veliaht Prensin imajını düzeltmek için ve suçlarını örtbas etmek için çalışmalara başladı.

Suudi Arabistan, ülkenin pek çok kentinde peş peşe uluslararası etkinlikler düzenlemeye başladı. Geçtiğimiz ay Riyad etkinlikleri bir milyondan fazla kişinin katılımıyla başladı. Etkinliklerde Nicki Minaj, Kuzey Koreli K-Pop grubu BTS ve Mariah Carey dahil birçok isim konser verdi.

İLK OLACAK

Hafta sonu ilk kez Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’da, son olarak dünyaca ünlü Kanadalı pop yıldızı Justin Bieber sahne aldı. Bieber, Kaşıkçı cinayeti ve ülkedeki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle yapılan iptal çağrılarına rağmen konser için sahneye çıktı.

Tüm bu gelişmelerin ardından Suudi Arabistan’da şimdi de ilk kez uluslararası Film festivali gerçekleştirilecek. Dün başlayan Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali, Cidde’de düzenleniyor. 10 gün sürecek festivale 67 ülkeden, 34 dilde 138 uzun ve kısa metrajlı film katılıyor.

HALK TEPKİ

Art arda gerçekleştirilen etkinliklere Suud halkı tarafından rağbet görmesinin yanı sıra halkın büyük çoğunluğu tarafından da büyük tepki topluyor. Bazı etkinliklerde özellikle taciz olaylarının yaşanması halk tarafından sert bir şekilde eleştirilirken, ülkede düzenlenen etkinliklerle geleneklerden ve dini değerlerden uzaklaştığı belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim