Afyonkarahisar'ın Evciler ilçesinde faaliyet gösteren Kadın Kültür Evi bünyesinde kurulan kooperatifte doğal malzemeler kullanılan çikolatalar kadınların elleriyle hazırlanıyor.

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek'in talimatıyla başlatılan Kadın Kültür Evleri Projesi kapsamında kurulan Evciler Kadın Kültür Evi'nde ev kadınları yaptıkları doğal çikolata ile aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Kadınların çikolata imalatına yönelik kapsamlı eğitim aldığı kooperatifte yapılan ürünler, marketlerde ve Afyonkarahisar Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Afyon Eğitim Vakfı (AEV) bünyesinde kurulan albikere.com sitesinden satışa sunuldu.

"Yaptığımız çikolatalar çok beğenildi"

Evciler Kaymakamı Enes Emircan Buyuran, 7 ay önce kooperatifi kurduklarında farklı bir şey olsun diye çikolata yapmaya başladıklarını söyledi.

Çikolata yapımında kullanılacak makinelerin tamamlandığını kaydeden Buyuran, "Hanımlar artık bu konuda uzmanlaştılar. Şu anda bizim günlük 150 ila 200 kilo arasında üretimimiz var. Bunu daha da artırmaya çalışıyoruz. Kooperatifte şu anda 7 kişi çalışıyor. İnşallah yakında kooperatifi daha da geliştireceğiz. İlçedeki, köylerdeki kadınlara farklı bir iş olanağı sağlayacağız." dedi.

Çikolata üretimine el yordamıyla başladıklarını ifade eden Buyuran, şöyle konuştu:

"Bizim felsefemiz katkısız doğal çikolata üretmekti. Daha sonra biz bu işi geliştirdik. Yaptığımız çikolatalar çok beğenildi. Bu sektörde ilerlemeye başladık. Makineler aldık, biraz daha büyüttük. Doğal ve katkısız çikolata üretiyoruz. Hanımlar sağ olsun bu konuda uzmanlaştılar. İstanbul'dan hocalar geldi, eğitimlerini aldırdık, şu anda hepsinin uluslararası sertifikaları var. Dünyada geçerli olan öğretici sertifikaları var. Şu anda çikolatada bir amatör değiller, çikolata uzmanılar. Eğitim verecek kıvama geldiler. Bundan sonra amacımız bu şekilde bir imalathane daha açmak. Ulusal pazarlarda, marketlerde, sanal marketlerde pay sahibi olmak. Daha sonra ihracata açılıp ülkemizi yurt dışında temsil etmek."

"Evciler'de de çikolata meşhur olsun"

Evciler çikolatasını dünya piyasasına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Buyuran, "İstiyoruz ki Afyonkarahisar'ın merkezinde lokum, sucuk nasıl meşhursa Evciler'de de çikolata meşhur olsun. Avrupa'da isim sahibi olsun. Hanımlar mutlu, bizler mutluyuz. Onlar kollarına bir altın bilezik taktılar. Kooperatifi kurduktan sonra markamızı da oluşturduk 'İncila' ismi koyduk. İncila birçok markette yer almaya başladı." diye konuştu.

Bu markanın 5 ay sonra çok fazla duyulacağını anımsatan Buyuran, bu sektörde tüm Türkiye'de söz sahibi olacak bir marka olduğunu belirtti. Kooperatif Başkanı Keziban Bozan da "Bir yerlere gelmek, bir şeyler başarmak için Evcilerliler olarak 'Biz de buradayız.' diyoruz. İncila markasıyla Afyonkarahisar'ın şirin ilçesi olarak ortaya çıkmak için hazırız. Küçük yerde tabuları yıkmak biraz zor, zahmetliydi. Kabul ettirebilmek zordu ama başardık. Bu işi yapmak mutluluk veren bir şey. Ekip arkadaşlarımla burada olmaktan çok mutluyuz." dedi.

Editör: TE Bilisim