Savunma sanayiindeki analiz ve değerlendirmelerinin yanı sıra Pakistan ordusuna yakınlığıyla bilinen AEROSINT Division PSF adlı Twitter hesabı İslamabad yönetiminin Türkiye’den sipariş verdiği Bayraktar TB2 SİHA’ları tedarik ettiğini öne sürdü.

Pakistanlı kaynaklara göre 2021 yılında imzalanan geniş kapsamlı bir anlaşmayla Pakistan hem Baykar’dan Bayraktar TB2 SİHA siparişi verdi hem de TUSAŞ ile ANKA-S tipi İHA’ların ortak geliştirilmesi için bir anlaşma imzaladı.

Savunma Sanayist’in aktardığı bilgiye göre ise Pakistan’ın şu aşamada bir parti (6 adet) Bayraktar TB2 SİHA siparişi verdi.

PAKİSTAN HEYETİ BAYKAR’DA

Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nadeem Raza, Mart 2021’de BAYKAR Milli S/İHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi’ni ziyaret etmişti.

BAYKAR’ın resmî Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nadeem Raza ve beraberindeki heyet, Baykar Milli S/İHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi’ni ziyaret etti. Kendilerini ağırlamaktan memnuniyet duyduk.” ifadelerine yer verilmişti.

Baykar tarafından paylaşılan fotoğraf karelerinde Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın Orgeneral Raza’ya Bayraktar TB2 SİHA’nın maketinin takdim ettiği görülmüştü.

Pakistan, Çin İHA’larına ek olarak kendi yerli İHA’larını da geliştirmeye çalışıyor. Bu kapsamda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Pakistan’ın Milli Mühendislik ve Bilim Komisyonu (NESCOM) ile Ağustos 2021’de “İnsansız Hava Araçları” özelinde sözleşme imzalanmıştı.

Sözleşme kapsamında ANKA’ya ait komponentlerin üretilmesi ve geliştirilmesi sağlanacak. İnsansız Hava Araçları için potansiyel pazarı büyütmek ve Pakistan ile Türkiye arasında olan iş birliğini artırmak için imzalanan sözleşme kapsamında TUSAŞ ve NESCOM; istihdam, kaynak ve teknoloji transferinden birlikte sorumlu olacak.

Editör: TE Bilisim