Devlet hastanelerinde kendi rızanız ile kürtaj yaptırmanız mümkün değildir. Yalnızca bazı durumlar söz konusu olduğu zaman bu işlemi devlet hastanelerinde yapabilmek mümkün olur. O durumlar da şunlardır:

  • Bebeğin sağlığında bir risk, tehlike ve sorun olması
  • Gebeliğin anne sağlığını tehlikeye sokması

Herhangi bir sorun teşkil etmeksizin yapılacak kürtaj işlemleri için ise özel hastaneler, klinikler veya merkezler tercih edilmelidir.

Devlet Hastanesinde Kürtaj Yapma Şartları

Devlet hastanesinde çocuk aldırma işlemi için uyulması gereken bazı kurallar ve şartlar vardır. Bu şartlar şunlardır:

  • Kürtaj işleminin yapılabilmesi için yasal düzenlemeler kapsamında, kürtaj yaptıracak kadının gebeliğinin 10. haftasını aşmamış olması gerekir. Gebeliğin 10. haftasından sonra çocuk aldırmak ülkemizde yasalara aykırıdır. (Özel hastanelerde de aynı durum geçerlidir.)
  • Bebeğin anne karnında ölmesi gibi annenin hayatını tehlikeye sokan durumlarda gebeliğin 10. haftasından sonra da kürtaj işlemi yapılabilir.
  • Kürtaj yaptıracak kadın eğer evli ise eşinin rızası olduğuna dair belge almak zorundadır. Bekâr kadınların sadece kendi beyanı kürtaj işlemi için yeterlidir.
  • 18 yaşından küçük olanlar kişiler ebeveyn izni ile kürtaj yaptırabilir.
  • 16 yaşından küçük olanlar ancak mahkeme kararı ile kürtaj yaptırabilir.

Kürtaj Fiyat Tablosu 2022

2022 yılında çocuk aldırma ücretleri Türkiye’nin her ilinde geçerli olan fiyat tablosu ile aşağıda yer alıyor:

  • Özel hastanelerde kürtaj fiyatı ortalama olarak 600 TL ile 5,000 TL arasındadır.
  • Devlet hastanelerinde kürtaj fiyatı ortalama olarak 150 TL ile 1,000 TL arasındadır.
  • Kliniklerde kürtaj fiyatı ortalama olarak 800 TL ile 4,000 TL arasındadır.

Gebeliğin kaç haftalık olduğuna göre ve bebeğin anne karnındaki büyüklüğüne göre de bu fiyatlar değişiklik gösterebilir. Gebeliğin 10. haftasından sonra ise herhangi bir sağlık sorunu, risk veya tehlike durumu yoksa özel hastanelerde, kliniklerde veya devlet hastanesinde kürtaj işlemi yapamazsınız.

Kürtaj Sigortaya Yansıyor Mu?

Çocuk aldırma işlemini sigorta ile yaptırmak Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre sağlık sorunlarından dolayı veya isteğe bağlı olarak yapılacak kürtaj işlemleri sigorta kapsamına girer. Tabii bu, 10 haftadan küçük gebelikler için geçerli olan bir durumdur. Gebelik eğer 10 haftadan küçükse devlet hastanesinden SGK ile kürtaj işlemi yapılabilir.

Vakumlu Kürtaj Nedir?

Vakum aspirasyon yöntemi ile çocuk aldırma işlemi çok daha zararsız ve ağrısız bir yöntem ile kürtaj işlemini gerçekleştirme yöntemidir. Tek kullanımlık steril kanüller ile rahim ağzından rahim içine girilerek karmen (negatif basınç uygulayan enjektör) ile gebelik materyali çekilir. İçeride hiçbir doku kalmadığından emin olana kadar yaklaşık 5 ila 15 dakika boyunca bu işlem tekrarlanarak sürer. Hasta, bu işlemden yaklaşık olarak 1-2 saat sonra normal hayatına devam edebilir.

Vakumlu kürtaj fiyatı ortalama olarak 1,000 TL ile 4,000 TL arasında değişebilir.

En İyi Kürtaj Nerede Yapılır?

En iyi çocuk aldırma işlemi yapan yerler yeterli ekipman ve personele sahip olan hastanelerdir. Daha güvenli işlem için de hastanın genel anestezi ile uyutularak kürtajın gerçekleşmesi daha iyi sonuçlar verebilir. Doktorun tecrübeli olması oldukça önemlidir.

Çocuk aldırma işleminden önce çocuğu aldırmak isteyen kişinin iyice bilgilendirilmesi gerekir. Ayrıca işlem tekniği hakkında da bilgi verilerek kürtaj işleminin sonrasında kürtaj yaptıran hastanın içinin daha rahat olması sağlanabilir. Hasta eğer dilerse özel hastanelerde, kliniklerde veya devlet hastanesinde kürtaj işleminin gizli tutulmasını ve kayıtlara geçmemesini isteyebilir. Çocuk aldırma işleminden önce mutlaka bu konularda hasta bilgilendirilmeli ve tatmin edilmelidir.

Editör: TE Bilisim