İstanbul'da etkili olan kar yağışının ardından hava durumu yakından takip ediliyor. Dek, Vortex ve Siklon ne demek? Vortex ve Dek yağış ne anlama geliyor? sorusu gündeme geliyor. İşte tüm merak edilenler haberimizde...

VORTEX NE DEMEK?

Vortex (Vorteks), bulunduğumuz coğrafyada (Kuzey Yarı Küre), saat yönünün tersine dairesel hareketle kendi ekseni etrafında dönen hava akımıdır. Bu hava akımı deniz üzerinden hareket ederek bol miktarda yağış toplar ve uğrayacağı yere bol miktarda yağış bırakır. Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur. Kısacası o lokasyonda hayatı olumsuz yönde etkileyebilecek meteorolojik hadiselere neden olur.

DEK NE DEMEK?

DEK, deniz etkisi kar veya deniz efekti kar kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçede deniz etkisi kar veya deniz efekti kar olarak karşılık bulan Sea Effect Snow isimli doğa olayını ifade etmektedir. Yerel ve lokal olarak meydana gelen bu yağış türü İstanbul gibi coğrafyalarda ciddi kar yağışına neden olabiliyor.

SİKLON NE DEMEK?

Atmosferde bir alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgârların oluşturduğu güçlü fırtına.

Editör: TE Bilisim