Yakın zamana kadar Burdur Gölü, nesli tehlikedeki dikkuyruk ördeğinin en önemli kışlama alanlarından biriydi. Ancak Türkiye'nin yedinci büyük gölü olan ve 50 yılda yüzeyinde yüzde 46 azalma yaşanan Burdur Gölü'nde, 2 yıldır nesli tehlike altındaki türlerden dikkuyruk ördeğine rastlanmadı.

Bir dönem adı Burdur'la özdeşleşen ve adına şenlikler düzenlenen dikkuyruk ördekleri, kışladıkları Burdur Gölü'nü terk etti.

ÖNCEKİ YILLARDA BİNLERCE DİKKUYRUK ÖRDEĞİ BURDUR GÖLÜ'NDE KIŞLIYORDU

Göl ve çevresinde araştırma yapan Kuş Bilimci Lale Aktay Sözüer, önceki yıllarda binlercesinin gözlendiği Burdur Gölü'nde dikkuyruk ördeğine son dönemde rastlanmadığını dile getirdi.

22 YILDIR DÜZENLİ KUŞ SAYIMI YAPILIYOR

Yaklaşık 22 yıldır bölgede araştırma ve koruma çalışmaları yürüten Sözüer, gölde yapılan değerlendirmeler kapsamında kuş sayımı yaptıklarını aktardı. Burdur Gölü'nde 1967 yılından bu yana önce yabancı, sonra da Türk uzman ve araştırmacıların sayım çalışması yaptığına değinen Sözüer, son 22 yılda düzenli şekilde uzman ve kuş gözlemcileri tarafından inceleme yürütüldüğünü belirtti.

"BURDUR GÖLÜ, TÜRKİYE'DE RAMSAR SÖZLEŞMESİ'YLE KORUMA ALANI STATÜSÜ KAZANMIŞ İLK SULAK ALANLARDAN"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur 6'ncı Bölge Müdürlüğü bünyesinde envanter çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Sözüer, şunları söyledi:

"Burdur Gölü, Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi'yle koruma alanı statüsü kazanmış ilk sulak alanlardan biri. Bu statüyü kazanmasındaki en önemli etkenlerden biri de dikkuyruk ördeği. Yakın zamana kadar Burdur Gölü, nesli tehlikedeki dikkuyruk ördeğinin en önemli kışlama alanlarından biriydi. Yakın geçmişe kadar popülasyonunun yüzde 70'i burada kışlıyordu. Bizler de her kış sayımlarımızda bunları gözlemleyip, kayıt altına alıyorduk.


DİKKUYRUK ÖRDEĞİ SON 7 YILDIR GÖRÜLMEDİ

Son 7 yılda gölümüzde dikkuyruk ördeği yok. 7 yıl içerisinde sadece 2019'da 18 birey mevcuttu. Bölgedeki tatlı su göllerinde de üreme zamanlarında birer ikişer çift görüyorduk. Artık hiçbirinde dikkuyruk ördeğini kayıt altına alamıyoruz. Dünya ve ülke genelinde değerlendirdiğimizde popülasyonun düşüşte olduğunu görüyoruz."


GÖL YÜZEYİ 50 YILDA YÜZDE 46 AZALDI

Burdur Gölü'nde 50 yıl ele alındığında su seviyesinin 18 metre düştüğünü, yüzeyinin yüzde 46 azaldığına dikkati çeken Sözüer, "Bu da göldeki tüm canlıları, yaşamı etkiliyor. Bunlardan biri de dikkuyruk. Göldeki tuzluluk arttı, biyotada (bitkisel ve hayvansal yaşam) değişimler var. Besin tuzlarındaki oran arttı. Tüm bunlar gölde su kuşu tür sayısında da toplam sayıda da düşüşü açıklayan sebeplerden ama dikkuyruk özelinde göldeki değişimlerin bütüncül şekilde ele alınması gerekiyor. Ülkemizdeki ve dünyadaki ürediği ve kışladığı alanları değerlendirmek gerekiyor." diye konuştu.

MARMARA BÖLGESİ'NDE VARLAR

Dikkuyruk ördeğinin üreme döneminde Doğu Anadolu ve İç Anadolu'daki küçük, sığ, tatlı su göllerinde fazla olmasa da üreyen popülasyonu olduğunu anlatan Sözüer, "Ülke genelinde kışlama alanlarına baktığımızda toplamda düşüşten bahsedebiliriz. Özellikle son yıllarda Marmara Bölgesi'nde kışlayan popülasyondan bahsedebiliriz, ancak Burdur Gölü'nde artık dikkuyrukları göremiyoruz." dedi.

Editör: TE Bilisim