Pandemi sonrası yüz yüze yapılan ilk eğitim öğretim sezonu bitmek üzere. Öğrencileri ve velileri merkezi sınavların hazırlıkları meşgul etmektedir. İlk olarak 5 Haziran 2022 Pazar günü liselere geçiş sınavı LGS yapılacak. İki oturum şeklinde yapılacak sınava sözel alandan 50 soru sorulacak ve öğrencilere 75 dakika süre verilecek. Sayısal alanda ise 40 soru sorulmakta ve 80 dakikalık süre tanınmaktadır.

Matematik soruları zor mu olacak?

2021 LGS’de matematik soruları adayları çok zorlamıştır. 20 sorudan 10 net yapan öğrenci eğitim kamuoyu tarafından oldukça başarılı kabul edilmişti. LGS’nin belirleyici dersi matematik. Bir noktaya kadar öğrencilerin sayısal zekâsının ölçülmesi anlaşılabilir. Fakat burada öğrencilerin bilinçaltında matematiğe karşı başarısız olma algısı işlenmiş olmaktadır. Kendisini matematik dersine çalışsa da yapamayan bir öğrenci olarak kabul eden milyonların bu algısını değiştirmek lisede ve diğer eğitim kademelerinde çok zor olmaktadır.

Eğitimcilerin genel görüşü bir sıralama sınavı olan LGS’de derslerin zorluk kolaylık derecesi diğer temel branşlara dağıtılmalıdır. Türkçe, Fen bilimleri ve matematik derslerinin sıralamadaki etkisi birbirine yakın olmalıdır. Aksi takdirde hayatlarının henüz baharında olan milyonlarca çocuğumuzun hayalleriyle oynanmış olunuyor bu çocukların başarısızlık olgusuyla çok acımasız bir şekilde karşılaşmalarına neden olunmuş oluyor.

Son hafta neler yapılmalı?

Sınavlar adayların hem eğitim süreçlerini hem de yeteneklerini, birikimlerini, eğilimlerini ölçen araçlardır. Bu anlamda yapılan hazırlıklar elbette çok önemlidir. Son hafta, LGS öğrencileri için çok önemlidir. Öğrenciler artık çok yoğun konu çalışma sürecinde olmamalı, mutlaka geçmiş yılların çıkmış sorularını çözmelidir. Yaptıkları deneme sınavlarında yanlış yapılan sorular analiz edilmeli yanlış sorular üzerinden lokal konu tekrarları yapılmalıdır.

Başarı ya da başarısızlık 14-15 yaşlarındaki çocuklara mal edilmemelidir. Velilerin, okulların ve öğretmenlerin de sorumlulukları vardır elbette. Son hafta içerisinde öğrencileri strese sokacak, onların moral ve motivasyonlarını bozacak söz davranış ve uygulamalardan uzak durulması gerekmektedir.

YKS süreci devam ediyor

Milyonlarca gencin umut kapısı, ailelerin çocukları için dua konusu bir sınavdan bahsediyoruz. Liseden mezun olan her öğlencinin zorunlu istikameti olan  bir sınav YKS. 2 milyondan fazla öğrenci girecek yine YKS’ye. Hazırlıklar nerdeyse tamam. 18 -19 Haziran günleri TYT ve AYT- DİL sınavları yapılacak. YKS kendi geleneğini oluşturdu artık Kimse sürpriz beklemiyor. Her öğrenci seviyesini ve gidebileceği bölümü tahmin edebilir.

Keşke öğrencilerimizi meslek liselerine ve oradan da yetişmiş ara eleman olarak hayatın bin bir türlü alanına gönderebilsek.

Artık üniversiteyi kazanmak zor değil. Zira her şehirde bir üniversite var ve bazı bölümler kontenjanlarını dolduramıyor. Asıl yarış ilk 40 binlik dilimde yaşanmaktadır. Tıp fakülteleri, diş hekimliği fakülteleri, eczacılık gibi bazı bölümler ve bazı mühendislik bölümleri asıl mücadelenin verildiği alanlar.

Sınavlara girecek öğrencilere başarılar…