Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen Linux temelli bir işletim sistemi. 2003’ten bu yana geliştirilen Pardus'un adı, Anadolu parsının bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana'dan geliyor.

Bugün Pardus, tüm dünyada bilinen ve TÜBİTAK adına tecilli bir marka. Hâl böyleyken, bu marka kullanılarak, 30 Mart 2022’de Pardus Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Pardus GSYO) adıyla şirket kurulmuş.

Ve bununla da kalmamış, Pardus rüzgârını arkasına almayı amaçlayan şirket, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurmuş ve hiçbir sorunla karşılaşmadan onay almış.

Şimdi enerji, iletişim ve unlu mamuller sektörlerine yatırım yapan Pardus GSYO, 9-10 Haziran tarihlerinde A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla PRDGS.HE koduyla Borsa İstanbul Birincil Piyasa’da halka arz ediliyor.

2 iş günü sürecek olan ve pay fiyatı 2,29 TL olarak belirlenen halka arzda 66.000.000 TL talep toplanması hedefleniyor.

Pardus GSYO'nun Genel Müdürü Mehmet Selim Tunçbilek gözüküyor. Tunçbilek’in, açıklamasından anlıyoruz ki, şirket, Turk.Net’e ve DMR Unlu Mamuller’e yatırımlar yapmış.

"Pardus halka arz oluyor!" başlığıyla basın bülteni alınca, kafamda soru işaretleri doğdu. Konunun taraflarına ulaşmaya çalıştım. Öyle ya, cevap hakkı kutsaldı!

Öncelikle, sabah sabah uykumu açan bültenin göndericisi, Walther Kranz adlı ajanstan Bilal Boğa'yı aradım. TÜBİTAK'ın Pardus markasının bu şekilde kullanımı konusunda Pardus GSYO’nun görüşlerini almak istediğimi, bu konuda yazı yazacağımı belirttim.

Ancak Bilal Bey, sadece PR (Halkla İlişkiler) hizmetini verdiklerini belirtti ve başka bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Açıkçası, "Biz posta güverciniyiz, gönderir, gerisine karışmayız" havası algıladım bu tavırdan. PR’ı yanlış anlamış bir ajansla karşılaşmıştım anlaşılan. Oysa bol ödüllü ajans diye adı piyasada dolaşıyor. Neyse…

TÜBİTAK tarafında ise Pardus'un basınla ilişkilerini yöneten, danışmanları arasında Pardus’un ilk müdürü ve emektarı Erkan Tekman’ın da yer aldığı Artİstanbul ajansı aradım, iki kez. Amacım, bültenlerde imzası olan Deniz Hazar'a ulaşmak ve TÜBİTAK tarafının görüşlerini almaktı. Ancak telefon acı acı çaldı, cevap veren olmadı.

Sonunda Pardus işletim sisteminin web sitesinde ise şu bilgiyi buldum: "Pardus Projesi tescilli bir marka olup, Pardus Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı adlı firma ile hiçbir ilişiği bulunmamaktadır."

Yaptığım araştırma sonucu, Güler Yatırım Holding A.Ş. adına Murat Güler’in Pardus GSYO'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve sermaye piyasalarında büyük üne sahip olduğunu fark ettim. A1 Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. olan şirketin adını 30 Mart 2022’de nedense Pardus GSYO olarak değiştirme ihtiyacı duymuş!

Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş’ye sunulan Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu’nda ise Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayşe Terzi ile Genel Müdür Yardımcısı Hatice Özge Topçu imzalarını görüyoruz.

Bitirirken soralım: Pardus halka arz ediliyor. Ama hangi Pardus?