Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Karne Dağıtım Töreni'nde, okul öncesi eğitim seferberliğiyle yılsonuna kadar 3 bin anaokulu ve 40 bin ana sınıfı hedefini gerçekleştirmek için çalıştıklarını belirtti.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu hedef doğrultusunda önemli bir proje başlattığını belirten Erdoğan, bu sene öğrencilere yönelik yaz okullarının açıldığını bildirdi.

Ve fakat Matematik, yabancı dil, bilim ve sanat alanlarında açılacak yaz okullarıyla çocukların tatillerini en verimli şekilde değerlendirmelerini arzu ettiğini dile getiren Reis, Milli Eğitim Bakanına şunu sormadı; Bu çocuklar Kur’an Kursuna ne ara gidecek?

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünde bir AB lobisi var.

Bu lobi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile AB fonlarından faydalanmak üzere çeşitli projeler hazırlıyorlar.

Bakanlığın resmi internet sitesinde devam eden projeler bölümünde yer alan ‘Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Projesi’ bunlardan birisi. Toplam bütçesi 30 Milyon Avro.

Bakanlık proje kapsamında önce ‘Okul Öncesi Eğitime Erişimde Fırsat Eşitliği’ adı altında çalışmalar yaptı.

Bu çalışmalar neticesinde Aralık 2021’de, bir ay gibi kısa sürede Türkiye genelinde 4 bine yakın anasınıfı açıldı; 5 yaş grubunda okullaşma oranı yüzde 84'e çıkarıldı.

Hedef 10 Bin yeni anasınıfı olarak belirlendi.

AB’nin hedefi daha da büyük; 5 yaş grubunda okullaşma oranının yüzde 100 ulaşması için çalışmalar devam edecek. 

Gerekli mevzuat değişikliği yapıldı; 5 öğrencisi olan her yerde anasınıfı açılabilecek. Asıl hedef anasınıflarını zorunlu hale getirmek.

Mesele sadece anaokullarından ibaret de değil…

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu ayın başında, ‘Yaz Dönemi Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile Yaz Okulları’ için öğrenci başvurularının alındığını belirtmişti.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak, yaz döneminde açılacak destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında;

Temel eğitim düzeyinde 4,  5,  6, 7 ve 8. sınıflara, ortaöğretim düzeyinde ise 9, 10, 11 ve 12. sınıflara matematik ve İngilizce derslerinden kurslar açılacak.

Yaz okulu kapsamında açılacak kurslar 4. sınıf, 5-6. Sınıf (tek grup), 7-8. sınıf (tek grup), 9-10. Sınıf (tek grup) 11-12. sınıf (tek grup) şeklinde oluşturulacak.

8. sınıf öğrencileri için Türkçe, ilköğretim matematik, fen bilimleri, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve yabancı dil, 12 ve mezun öğrenciler için ise Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, felsefe, psikoloji, sosyoloji, mantık derslerinden kurslar açılacak.

Öğrencilerin matematik okuryazarlığını güçlendirmek, matematiği günlük hayat becerileriyle ilişkilendirilmesini sağlamak amacıyla 'Matematik Seferberliği' ve yabancı dil öğretiminde konuşma ve etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesi amacıyla İngilizce dersinden hazırlanacak etkinlik temelli çerçeve programları doğrultusunda yaz okulları haftada 12 saat, toplamda 48 saat olarak, 4 Temmuz-28 Ağustos tarihleri arasında öğretmen ve öğrenci başvurularının yoğunluğuna göre okul idarelerince belirlenen tarihler arasında açılacak.

Milli Eğitim Bakanlığının, ‘Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Projesi’ ve ‘Yaz Dönemi Destekleme ve Yetiştirme Kursları ile Yaz Okulları’ sayesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın müftülükler kanalıyla yaz tatillerinde Türkiye’nin bütün camilerinde açtığı Kur’an kurslarına katılacak çocuk bulamayacağı anlamına geliyor.

Dahası da var…

Hasbelkader, kurslara gitmek yerine camileri tercih edecek çocuklar da unutulmayarak Bilim Sanat Merkezleri de devreye sokuldu.

Normal şartlarda sınavla öğrenci alan BİLSEM’ler bu yaz 2 ile 12. Sınıflar olmak üzere bütün öğrencilere açıldı.

BİLSEM’ler de 18 Ağustos’a kadar verilecek eğitimin kılavuzları 6 Haziran’da bütün illere gönderildi.

Çok merak ediyorum Sayın Bakan;

12 yılda öğretemediğiniz Matematik ve İngilizceyi ve dahi bilim ve sanatı 30 günde öğretebilmeyi nasıl başaracaksınız?

Aileleri ve Çocukları yaz tatilinde Matematik ve İngilizce ve dahi bilim sanat öğrenmek için neden Kur’an Kurslarından fedakârlık yapmak zorunda bırakıyorsunuz?

Bilimi ve Matematiği ve İngilizceyi eğitimin önüne konulmuş bir hedef putu olarak görmekten vazgeçin artık.

Camilerimizin yazın çocuk cıvıltısıyla şenlenmesine tahammül olmayanların, gâvurun hibe fonlarına kanmayın, oyunlarına gelmeyin.

Yaz tatillerini Kur’an kurslarına bırakın.

Reis’i yanlış yönlendirmekten lütfen vaz geçin artık.

Bir de, AB’nin niyet ve hedeflerini aleni bir şekilde görebilmek maksatlı, Kur’an Eğitimi Hibe Projesi sunun bakalım.

Kabul ederler mi görelim?