Uzun zamandır aynı cümleleri kuruyoruz; Ortadoğu'da yaşanan durumun 3. Dünya savaştan farkı yok. Suriye ve Irak sakinleşmediği sürece bölgeye rahat yok.

 Tüm ülkeler yeni konumlar alıyor, son on yıllık süreçte baştan gelinen nokta bir arpa boyu yol işte. Suriye’de beş yüz bine yakın insan hayatını kaybetti ama kazanan yok. Belki de kazanan var silah ticareti yapan ülkeler… Silah ver kanlı petrol ve kanlı paraları topla, tekrar tekrar aynı oyuna devam, zaten aptal oyuncular da hazır.

 Çokça göz boyuyorlar, bu savaşlarda kullanılan silahlar başka bir gezgenden filan da gelmiyor. Sahadaki örgütler silah filan da üretemiyor. Hem silahı veriyorlar hem silah verdikleriyle savaşıyorlar. Sadece bir oyun oynuyorlar ve insanları öldürüyorlar paraları kazanıyorlar. Kanlı paralar, Doğadaki en zalim canlının İnsanın hemcinsine yaptığını başka bir canlı yapmış mıdır? Hani insan yaratılırken,”Rabbin meleklere: “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Melekler dediler ki: “Orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın?” (Bakara/30)” diye hitap etmişlerdi. Ve aynen insan öyle yaptı. İlk nesilde Kabil, Habil’i katletti. Sonra İnsan insanla savaştı. Kan ve gözyaşının yeryüzüne dökülmesine sebebiyet verdi. Oysa yeryüzü genişti. Herkese yeterdi. Rızık boldu. Eğlencelikler çokça yaratılmıştı. Evlatlar, binitler, topraklar, hayvanlar insanın hizmetine verilmişti. Ama insan öldürmeyi tercih etti. Tıpkı şimdi Suriye'de ve Irak’ta olduğu gibi…

 Herkes yeni konumlar alıyor, ittifaklar değişiyor. Suriye'de çözüm olur mu, Kan durur mu? Irak’ta hükümet kurulur mu? Zaman gösterecek, lakin insanlık birbirine biraz daha düşman kesildi. Komşular bir daha aynı sokakta oturabilecek mi? İnsanlar aynı camileri ve kiliseleri kullanıp ibadet edebilecek mi? Bunca düşmanlığı bu coğrafyaya pompalamanın gereği neydi ki? Hangi kutsal dava(!) böylesi biz zulmü reva gördü insanlığa… rak’ta altı aydır hükümet kurulamıyor. Belki de kurdurulmuyor desek daha doğru olmazdı. Son olarak Sadr ve vekilleri hem siyasetten hem meclisten çekildiklerini ilan ettiler. Hükümet kurulma ihtimalleri arttı. Zira bu durum dahi sükûnet getirecek mi? An be an takip etmediğiniz zaman büyük şeyler kaçırıyorsunuz. Komşudaki yangın sizin evinizi de gereksiz ısıtıyor.

 Kan ve Gözyaşının toprakları haline getirilmiş Ortadoğu'nun kaderi sadece savaş ve Kan mı olmalıydı. İnsanlar artık yoruldular. Artık hiçbir şeyi taşıyamıyor ne yürekler ne omuzlar! Ama kan akmaya devam ediyor. Aktörlerle her gün yenileri ekleniyor. Her gün yeni kartlar karılıyor ve yeni hamleler açılıyor. Ateş elbette yakacak bu insanlığı lakin o ateş bir gün dünyayı ve ahreti de alıp götürecek. Ötesiz insanlar yetiştiriyor birileri lakin Cehenneme odun hazırlamaktan başka yaptıkları ne ki?

 Suriye'de kan durur mu? Irak’ta sükûnet olur mu? Dursun artık, Son yirimi yıldır oluk oluk akan kan hiçbir şeye çare olmadı, olamadı. Dursun da iktidar kim olursa olsun. Dünyanın huzura ihtiyacı var artık…