Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Meclis’ten geçmesi ile birlikte öğretmenlik, kariyer mesleği oldu. Öğretmenler;  aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak sınıflandırıldı.

An itibarı ile uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınav süreci başlamış durumda. Öğretmenler, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik hizmet içi eğitimlerini 18 Temmuz-5 Eylül tarihleri arasında öğretmen Bilişim Ağı (OBA) sistemi üzerinden online olarak almak zorundalar.

18 Temmuz'da başlayan hizmet içi eğitim süreci devam ediyor. Öğretmenler, mevcut haliyle video izlemekten çok da memnun değiller, zira videolar hem hazırlanış itibariyle çok ilgi çekici görülmüyor hem de öğretmenlerin tatilde olmaları nedeniyle internet problemi yaşandığı ifade ediliyor.

Genel kanaat, uzman ve başöğretmenlik sınavlarının video içeriklerinde olduğu gibi sorulursa öğretmenlerin bu sınavda zorlanacağı yönünde.

Eğitim Bir-Sen, üyelerine yönelik soru kitabı ve deneme sınavları hazırlayacağını duyurdu. EBS Akademi üzerinden üyelerine sunulacak bu hizmet beklenmekte fakat öğretmenlerin hazırlık kitabını matbu bir şekilde elde etmek istedikleri sendika şubelerine gelen taleplerden anlaşılıyor.

 LGS sonuçları açıklandı

Türkiye'de sınavla öğrenci alan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, proje Anadolu İmam Hatip Liseleri ve proje Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri öğrencilerini merkezi yerleştirme sonucunda aldılar. Sınavla öğrenci alan okul türlerinin kontenjanlarının büyük oranda dolduğu görüldü.

Adrese dayalı yerleştirmeler de yapıldı, adrese dayalı yerleştirmelerde öğrencilerin birçoğu istediği okula gitmek için bundan sonraki tercih süreçlerini beklemeye koyuldu. Adrese dayalı yerleştirmelerde öğrencilerin talep ettikleri okulların adres bölgelerinde olmaları ilk şart, diploma notu üstünlüğüne göre yerleştirme yapıldı.

Fakat maalesef Türkiye'de meslek liselerine yönelim yerine akademik liseler olan Anadolu liselerine teveccüh daha fazla. Bu anlamda meslek liseleri yerine mahalle okulları arasındaki Anadolu liselerine kayıt olmak isteyen öğrencilerin sayısı oldukça fazla, bu durum öğrenci nakillerini ve hareketliliğini artırmakta.

Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ilçelerdeki fen liseleri ve Anadolu imam hatip liseleri farklı bir çıkmazı yaşıyor.  Zira ilçelerdeki proje okulları il içi ve il dışı öğretmen tayinlerine kapalı. Bu öğretmenlerin okul idarelerince teklif edilmeleri gerekiyor fakat ilçelerde teklif edilecek öğretmen bulunamayan çok fazla okul olduğu ifade ediliyor.

İlçelerdeki fen liselerinin idarecileri okullarının il içi ve il dışı öğretmen atamalarına açılmalarını ısrarla istiyorlar. Zira öğrencisi sınavla alınan okullarda ücretli öğretmenlerle eğitim verilmek zorunda kalınıyor. Bu da ilçelerdeki okullarda ciddi bir nitelik problemi ortaya çıkarıyor.

Üniversite tercihleri başladı, sonuçlarını öğrenen milyonlarca öğrenci yoğun ve titiz bir tercih süreci yaşıyor. Bu öğrencilerin meslek ve üniversite tercihleri konusunda ciddi aydınlanmaya ihtiyaçları var. Mezuniyet sonrası iş bulma olanakları öğrencilerin tercihlerini belirliyor Çünkü yapılan bu tercihler, milyonlarca öğrencinin hayatlarının bundan sonraki sürecini belirleyecek.