İnternete bağlı güvenlik kameraları, her zaman gizlilik endişesi barındırır. Çünkü siz nasıl evinizdeki kameranıza cep telefonunuzu kullanarak istediğiniz yerden erişip izleme yapabiliyorsanız, bunu ‘becerikli’ başkaları da yapabilir.

Bugüne kadar genellikle internet korsanlarının kameralarımıza erişebileceği riski aklımızdaydı. Amerika’da başlayan bir tartışma, Amazon’un Ring, Google’ın Nest adlı gece görüş kamerası ve hareket sensörü içeren kapı zili verilerini kolluk kuvvetleriyle paylaştığını ortaya çıkardı.

Şirketler, bu verileri sadece acil durumlarda paylaştıkları savunması yapsa da bundan evinin güvenliğini bu sistemlere emanet eden kullanıcıların haberi yoktu. En azından kullanıcılara cihazlar satılırken, acil durumlarda ses ve görüntü paylaşımı yapıldığı bildirimi yapılabilirdi.

Bu yapılmadığı gibi, bir başka sorun da bu verilerin hangi şartlarda paylaşıldığının net olmayışı. Acil durumun net bir tanımının yapılmamış ve bu uygulamanın şeffaf olmaması kafalarda soru işaretlerine neden oluyor.

Bu arada, Amazon ve Google’ın bu kabahatte yalnız olmadığı ortaya çıktı. Benzer bir ürün sunan Arlo şirketi de kamera görüntülerini polisle paylaştığını kabul etti. Arlo, yalnızca arama emri, mahkeme celbi veya mahkeme emri sunulduğunda veri paylaşımı yaptığını söylüyor.

Apple, Anker Eufy ve Wyze gibi üreticiler de kolluk kuvvetleriyle veri paylaşımında yasal izin talep ettiklerini savunuyor. Anlaşılan o ki, bu konuda bir güvenlik ve gizlilik standardı yok. En büyük sorun kullanıcı verilerinin kimlerle hangi koşullarda paylaşılacağının net olmaması.

Kolluk kuvvetlerinin acil olmayan durumlarda bile acil durum yetkisi kullanarak süreçleri hızlandırma yoluna gittiği eleştirileri yapılıyor Amerika’da. Bu da acil durumda verilen yetkinin aslında genele uygulanması ve bireylerin mahremiyetinin ihlâli anlamına geliyor.

İnternet bağlantısıyla uzaktan erişilebilen güvenlik kameraları ve kameralı akıllı kilitler, çok kapsamlı yeteneklere sahip. Bu nedenle elde ettikleri verilerin gizliliği büyük önem taşıyor. Yüz tanıma, parmak izi okuma, gece görüş kamerası ve hareket sensörü verileri kritik.

Bu cihazların yanı sıra sesli asistanlarca tespit edilen ortam seslerinin paylaşımı da ayrı bir tartışma konusu. Amazon Alexa ve Google Home gibi sesli asistanlara konuşarak soru soruyor ve sesli cevap alıyoruz. Dolayısıyla bu cihazların dinlediği ortam sesi yeterli güvenlik önlemi yoksa dış dünyaya açık.

Sesin önemi konusunda şöyle bir örnek verilebilir. Ring firmasının güvenlik kameralı kapı zilinin ses kaydetme yeteneği, 25 metre uzaklıktaki bir sesi bile yakalama hassasiyetine sahip. Dolayısıyla kapınızın önünden geçen yoldaki bisikletlilerin ve yayaların sesleri bile analiz edilebilir.

Başımıza gelebilecek olası acil bir durumda, evimizdeki teknolojik cihazlarla elde edilen verilerin sadece gerektiğinde kolluk kuvvetleri tarafından lehimize kullanılması faydalı bir hizmet olabilir. Ancak bu konuda çizgilerin net olarak belirlenmiş olması şartıyla.